Vycházejí Rychlé šípy pro internetovou generaci. Nová sešitová vydání nabídnou staré i nové příběhy

Nakladatelství Albatros bude znovu vydávat sešitová vydání Rychlých šípů. Původní komiks doplní novými příběhy, hrami a soutěžemi. Dětem by měl komiks přinést nová dobrodružství a zároveň ukázat hodnoty Foglarova komiksu. „Jak jsou děti různé, internet každého jinak formuje a tak dále, tak je obtížné najít si kamaráda. A tady děti vidí krystalické přátelství,“ popisuje Ondřej Müller z nakladatelství Albatros. První díl je právě na pultech, další vyjde po čtvrt roce.

„Skupina kluků a holek najde deník jednoho z členů Rychlých šípů a začne pátrat, co to vlastně bylo za klub, protože z komiksu ho neznali, ale zajímá je, co vlastně ten klub dělal,“ popisuje Roman Šantora ze Skautské nadace Jaroslava Foglara komiks Plantážníci, který se objeví v každém vydání.

Čtěte také

Sedmdesátistránkové sešity budou vycházet jednou za čtvrt roku. Čestný a vždy spravedlivý Mirek Dušín promluví ke čtenářům jazykem současné generace. Lehce se bude lišit i výtvarná podoba postav.

Kluci i holky

Poselství, které do komiksů promítl Jaroslav Foglar, ale zůstane stejné. „Aby to pořád bylo vedení k nějakým základním hodnotám, k přátelství, kamarádství, k aktivnímu životu,” doplňuje Roman Šantora.

V nových komiksech se objeví také více dívek, kterým Foglar příliš prostoru nedával. „Teď by se tam měly objevit i příběhy, které budou inspirované dívkami, které v Rychlých šípech były – ať to byla třeba Vlasta, která jim vyšila vlajku, nebo podkova Haha Bimbi.

Sešit přinese také samostatné příběhy, kde nevystupují Rychlé šípy. Například Žlutá barva je naše, který vyjde v příštím díle, vypráví skutečný osud židovského chlapce, který odchází do Terezína s knihou Záhada hlavolamu.

Přátelství a dobrodružství

 „Příběh by měl vyprávět, co bylo v Terezíně zvláštní, že tam opravdu vznikly klukovské party, které fungovaly na základě čtenářských klubů. A Záhada hlavolamu tam má spoustu zajímavých konotacích typu tajné chodby, kterými se dá utéct. Takže věříme, že vytvoříme příběh, který bude vážný, ale zároveň klukovský,“ vysvětluje Roman Šantora.

Čtěte také

Rychlé šípy konkurují podle Ondřeje Müllera z nakladatelství Albatros také dnešním komiksům, a to především díky skvělému přátelství hlavních postav. „Jak jsou děti různé, internet každého jinak formuje a tak dále, tak je obtížné najít si kamaráda. A tady děti vidí krystalické přátelství,“ je přesvědčený.

Každý díl sešitu zároveň představí jednu Foglarovu knihu, jako jsou Hoši od bobří řeky nebo Chata v Jezerní kotlině. Čtenáři v každém výtisku také najdou hry, kvízy nebo soutěže.

autoři: Adéla Burešová , agf
Spustit audio

Související