Foglar chtěl svými knihami zlepšit svět, říká skautský historik. Objevil i dosud neznámé Foglarovy deníky

2. říjen 2018

Že už jste od Jaroslava Foglara četli všechno? Omyl. „Právě chystáme k vydání výňatky z Foglarových deníků, napsal tisíce a tisíce stran. Bude velmi zajímavé sledovat osud celého 20. století a to, jak ho Foglar prožil,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou skautský historik Roman Šantora.

K výběru z Foglarových deníků prý bude tým, který na jejich vydání pracuje, přistupovat s nejvyšší pokorou. „Uděláme všechno pro to, aby se ve výběru objevily věci, které odhalí, jaký Jaroslav Foglar byl. Jsou ale i intimní věci, které si zapisoval, ty ale podle nás zatím na veřejnost nepatří,“ shrnuje Roman Šantora.

A kdy si to všechno budeme moct přečíst? „Určitě je to práce minimálně na rok dva,“ shrnuje skautský historik.

Foglara budou děti pořád číst

Jaroslav Foglar je spisovatelskou ikonou několika generací. A jak Roman Šantora zdůrazňuje, nejde jen o jeho spisovatelský um. „Dokázal nadchnout pro dobro,“ vysvětluje. „Spousta lidí psalo kovbojky nebo knihy pro děti. Foglar ale dokázal psát tak, že děti si ho přečetly – a šly to dělat.“

Foglar je pořád čtivá záležitost. A děti ho stále budou číst, i když v mladším věku, než jsme ho četli my.
Roman Šantora

Tajemství za Foglarovým úspěchem tak je vlastně jednoduché: Foglar totiž nepsal proto, aby byl spisovatel. „Knihy pro něj byly pedagogický nástroj, aby zlepšil děti a svět,“ vysvětluje.

autoři: Lucie Výborná , als