Foglarova Jezerní kotlina znovu ožívá. Celý život její krajinu hledám, nenašel jsem, říká spisovatel

Na odkaz Jaroslava Foglara navazuje nová kniha muzikanta a spisovatele Petra Hugo Šlika s titulem Zkáza Jezerní kotliny. Vychází po více než 80 letech od vydání legendární foglarovky zvané Chata v Jezerní kotlině. Také ona vypráví příběh klukovského přátelství Pavla a Ludvy.

Čtěte také

Navázat na Jaroslava Foglara může být pro spisovatele velká výzva, pokud si to připustí. „Naštěstí mi to moc ruce nesvazovalo, protože jsem si to během psaní nestihl uvědomit. Měl jsem za to, že Chatu v Jezerní kotlině beru za vlastní niterní knihu jen já, během psaní za mnou ale přišlo docela dost lidí s tím, že je to jejich nejoblíbenější foglarovka. Postupně jsem zjistil, že to tak mají skoro všichni čtenáři Foglara a že ji považují za jeho nejlepší dílo,“ ohlíží se za psaním Zkázy Jezerní kotliny Petr Hugo Šlik.

Jak se jeho perem Jezerní kotlina změnila? „Snažil jsem se, aby ta knížka co nejpřirozeněji navazovala na tu Foglarovu, takže jsem se tam úplně nesnažil zavádět fungl nové motivy, nějak to aktualizovat. Hodně jsem vycházel z toho, co tam má Foglar, nové postavy jsou tam asi jenom dvě,“ říká autor.

Vysněná krajina

Na pokračování má významný podíl Skautská nadace Jaroslava Foglara, která jeho vznik spoluiniciovala a jejíž připomínky rukopisu Petr Hugo Šlik zapracoval. Jeho samotného odmala inspirovaly knihy s mapami.

Čtěte také

„Ta původní Jezerní kotlina je hodně topografická knížka, je tam hodně popsané okolí města a jak z něj ti kluci utíkají do přírody,“ nastiňuje Šlik. „Celý život hledám takovou Jezerní kotlinu, jako našli Petr s Ludvou. Mně se to ještě nepovedlo,“ dodává.

autor: jkh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.