Turistika, šachy, showdown. Hostem pátečního výjezdu s Lucií Výbornou byla TJ Zora

Na dvojkolo Světlušky se v pátek posadili i moderátorka Lucie Výborná a ultramararonec René Kujan, nevidomý jezdec Ivo Budil a reportér Lubomír Smatana. Za každý ujetý kilometr získal Nadační fond Českého rozhlasu 500 korun. Peníze půjdou na pomoc slabozrakým a nevidomým. Cyklisté vyrazili z Veltrus do Troji za Kolovnou, která akci Jedeme pro Světlušku podporuje.

Tým Světlušky se poté, co vyrazil z veltruského zámku, na chvilku zastavil u restaurace Libuše před želeným mostem, který vede přes Vltavu. Nevidomý jezdec Ivo Budil přiznal, že je rád za každou příležitost jezdit na dvoukole. „Je to pro mě významné, nejezdíme moc často.“

Čtěte také

Trasa vedla dál po břehu Vltavy, žádná velká cesta do pohody to ale nebyla. Jak popisuje Lubomír Smatana, převýšení bylo 280 metrů. Dvojkola nakonec dorazila do Troje, kde se nachází showroom Kolovny, partnera akce Jedeme pro Světlušku.

Hostem pátečního výjezdu byla TJ Zora. V této tělovýchovné jednotě provozují nevidomí různé sporty, hrají goalball, šachy, chodí turistiku, v zimě jezdí na běžkách nebo hrají stolní tenis pro nevidomé, takzvaný showdown.

„Tato hra pochází z Kanady, je zde více než tři desetiletí,“ popisuje v reportáži předseda organizace Jaroslav Jelínek, který nám ukázal stůl, na kterém showdown hrají.

Míček v průměru 64 milimetrů si mezi sebou hráči podávají pálkou, místo klasické sítě je uprostřed deska z plexiskla. „Rád bych vás pozval na třetí ročník Memoriálu Petra Miry, který se koná 7. a 8. září v klubovně na Praze 4,“ zve Jelínek.

autoři: Ľubomír Smatana , prh
Spustit audio

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.