Charitativní akce Jedeme pro Světlušku je v cíli. Během srpna získala do veřejné sbírky přes 170 tisíc korun

Během srpna se na dvanácti etapách po celé České republice jezdilo v rámci akce Jedeme pro Světlušku. Na tandemovém kole se vystřídalo dvanáct lidí z Českého rozhlasu, a to od moderátorů, reportérů až po šéfredaktory. Členem takové posádky byl vždy i jeden nevidomý a cílem byla místa, kde Světluška pomáhá.

Čtěte také

Jedním z hlavních záměrů akce Jedeme pro Světlušku bylo za každý kilometr dostat 500 korun. A kolik se celkem nakonec podařilo vybrat? „My jsme v pátek odpoledne celou kampaň uzavřeli a spočetli jsme to na 179 375 korun,“ popisuje Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Světluška. Vybrané peníze poputují do veřejné sbírky Světluška a budou použity na projekty vzdělávacího charakteru.

Tentokrát Světluška pomáhala rodině Walderových, která vychovává zrakově postiženého syna Míšu

Gabriela Drastichová se také jízdy na tandemových kolech přímo zúčastnila. Vše šlo prý překvapivě hladce, až na pár potíží: „Jediné, co nás po cestě trošku zlobilo, bylo občas počasí a někdy kola. Ale to se dá čekat, protože ta kola jsou tandemová, a mají dlouhý řetěz a velké převody, takže řetězy občas padaly.“

Světluška navštívila v průběhu akce mnoho míst, kde pomáhá. Pro Gabrielu Drastichovou byl nejsilnější zážitek paradoxně ten zprostředkovaný: „Kolegyně jela do Ostravy, kde navštívili přímo rodinu. A to si myslím, že jsou úplně nejsilnější příběhy, když vidíte pomoc přímo v té domácnosti. Jinak jsme většinou navštěvovali organizace, tam máte tu pomoc trochu zprostředkovanou. Ale ten zážitek z rodiny byl velkolepý.“

Za každý ujetý kilometr dostane Nadační fond Světluška, který pomáhá nevidomým a slabozrakým, 500 korun

Nadační fond Českého rozhlasu Světluška ale bude pomáhat dál. V pondělí 9. září začíná v Praze na Andělu celonárodní sbírka, která potrvá až do pátku. Při ní budou dobrovolníci ve světluščích kostýmech nabízet dárkové předměty. Právě prostřednictvím nich můžete na Světlušku přispět.

Ve spolupráci s Českým rozhlasem se také připravuje charitativní koncert Světlo pro Světlušku, který proběhne 19. října a kde uslyšíte třeba Chinaski nebo Davida Kollera. Koncert můžete sledovat prostřednictvím přímého přenosu Radiožurnálu nebo České televize.

autor: kpk
Spustit audio

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.