Dvojkola Jedeme pro Světlušku vyrazila na divadelní představení pro nevidomé

31. srpen 2019

Tým Radiožurnálu naposledy vyrazil na dvojkola, aby podpořil Světlušku. Dvě posádky tentokrát ujely 32 kilometrů po pražských cyklostezkách. Projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá lidem se zrakovým postižením, tak dostane dalších 16 tisíc korun. Za každý kilometr pětistovku. Celkem se takto vybralo přes 179 tisíc.

Cílová zastávka páteční akce Jedeme pro Světlušku byla tentokrát v divadle Mana v pražských Vršovicích. To se totiž zapojilo do akce Nevidomý fanoušek a poprvé tak lidem se zrakovým postižením nabídne komentované divadelní představení.

Unikátní zážitek, těší se Petra Špalková

Herečka Petra Špalková a režisér Thomas Zielinski zkouší vybrané scény chystané inscenace Lež, a redaktor Radiožurnálu Jan Herget mezi jejich replikami čte poznámky, kterými se snaží přiblížit nevidomým divákům dění na scéně.

Radiožurnál už nevidomým podobný komentovaný zážitek umožnil na fotbalovém utkání, při tenisu nebo hokeji, vůbec poprvé se ale něco takového uskuteční na divadle. A pro Jana Hergeta je proto důležitá zpětná vazba přímo od jeho nevidomých diváků, respektive spíše posluchačů.

První představení s komentářem pro nevidomé Divadlo Mana chystá na 10. září.

„Strašně se na to těším, protože si myslím, že to je naprosto unikátní zážitek, jsem z toho příjemně rozrušená, že mohu být u toho,“ přiznává Petra Špalková.

Lež je konverzační hra a například scéna zůstává po celou dobu stejná a velmi jednoduchá. Podle režiséra ale i tak může mít komentář pro nevidomé velkou přidanou hodnotu.

„V některých pasážích může být zajímavý takový fenomén, který jistě posluchači znají z vlastního života, že něco se řekne, ale vizuálním projevem se dává najevo, že si to člověk úplně nemyslí,“ vysvětluje Thomas Zielinski s tím, že jde o drobnost, který ale ve hře hraje velkou roli.

„To, jak jsme si to tady zkoušeli, pro nás bylo přínosné v tom, že jsme si mohli říci, co by tam případně mohlo být v komentáři navíc, co už by se dalo vyškrtnout,“ dodává Anna Burdová, jedna z nevidomých, kteří se zkoušky v divadle zúčastnili.

Tým poslední etapy
autoři: Vojtěch Koval , prh
Spustit audio

Související

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.