Od hrnčířské dílny k táborníkům. Dvojkola Světlušky cestují po Vysočině

V táboře u Lamberka v Březníku na Vysočině mají natahané provázky. Vedou třeba do jídelny nebo k toaletám.  Jedná se totiž o tábor pro nevidomé děti a provázky slouží k tomu, aby navedly táborníky tam, kam potřebují i bez doprovodu. Tábor v Březníku byl cílem středeční výpravy v rámci cest Jedeme pro Světlušku.

Celá čtveřice, která se rozhodla, že pojede 30 kilometrů, vyrazila z Tasova. Právě tam se nalézá speciální dílna Aliterra od sdružení Slepíši, ve které se nevidomé děti učí pracovat s hlínou a vytvářejí tam různé hrnčířské věci.

„Takové figurky z hlíny, vypadá to moc krásně,“ chválí redaktor Radiožurnálu Martin Karlík, který šlapal na jednom z tandemových kol.

Figurky z hlíny vypadají krásně

Kopce dávaly hlavně zpočátku pěkně zabrat, na jednom z nich jel slabozraký Karel Novotný. „Člověk by nečekal, že na těch rovinkách budou takové kopce. Docela jsme si mákli,“ přiznává.

Po třiceti kilometrech výprava dorazila do Lamberka v Březníku, respektive do tábora pro nevidomé děti, který pořádá organizaci Život trochu jinak. Přijeli zrovna ve chvíli, kdy táborníci stavěli vodovod pomocí trubek ze všeho možného, ať už z ruliček toaletního papíru nebo z toho, co kde našli.

„Udělali potrubí, a tím teď vedou vodu z kbelíku na jedné straně tábora na druhou,“ přibližuje Martin Karlík.

Živě se budeme hlásit nejen ve vysílání Radiožurnálu, ale také na našich sociálních profilech: na instagramu, facebooku a twitteru.

A jak vypadá celá organizace tábora? „Některé děti jsou zcela nevidomé, některé mají různý stupeň zrakového postižení. Stará se o ně devět chatičkových vedoucích, chatičky máme po čtyřech, kde jsou ubytované děti,“ popisuje vedoucí tábora Petra Benedíková.

Středeční cesta v rámci projektu Jedeme pro Světlušku přinesla 15 tisíc korun pro Nadační fond Světluška, a to za třicet ujetých kilometrů. Pro Světlušku se jede opět v pátek.

autoři: Jiří Chum , Martin Karlík , prh
Spustit audio

Související

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.