S okolním světem komunikují jen dotyky. Akce Jedeme pro Světlušku pomáhá hluchoslepým z Uherského Hradiště

Odstartovala akce Jedeme pro Světlušku, projekt Českého rozhlasu, který chce pomoc nevidomým. Za každý kilometr, který cyklisté ujedou, totiž sponzor daruje 500 korun Světlušce. Během první trasy zatím cyklisté na dvojkolech projeli trasu kolem Baťova kanálu a skončili v Uherském Hradišti, kde pobývají klienti sdružení LORM, které se stará o hluchoslepé. Přímo na místě natáčel jeden z nich, reportér Ľubomír Smatana.

Sledujeme arteterapii, kterou vede Zdena Jelínková. Každý z hluchoslepých klientů má u sebe vlastního průvodce, který s ním komunikuje prostřednictvím dotyků.

Jednou z těchto průvodkyň je Jana. Přímo vedle ní sedí moderátor Radiožurnálu Petr Král. Ten zavírá oči a pokouší se zažít pocity nevidomého (byť slyšícího). Jana mu radí, jak složit květinu. 

Čtěte také

„S klientkou obvykle komunikuji hmatem, případně taktilním znakovým jazykem nebo písmeny, která se vpisují do dlaně,“ popisuje Jana. Klienti a jejich průvodci tak spolu dokážou komunikovat téměř o čemkoliv. 

„Každý klient má jednoho asistenta. Je to náročná práce, průvodce to musí bavit. Ale každá práce, kterou chcete dělat dobře, je náročná,“ usmívá se Zdena Jelínková.

Právě sdružení LORM projekt Světluška dlouhodobě pomáhá.

Podívejte se, jak si s první trasou Jedeme pro Světlušku poradil nevidomý cyklista Aleš Moravec:

autoři: Ľubomír Smatana , als
Spustit audio

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.