Pomáhají zachraňovat životy, svůj riskují. Na Ukrajinu přivážejí zdravotnickou a humanitární pomoc

České dobrovolnické organizace neúnavně pomáhají Ukrajincům v jejich obraně před ruskými útočníky. Ukrajinským jednotkám přivážejí zdravotnický materiál, přístroje a sanitky. Čeští a slovenští dobrovolníci z organizací Team4Ukraine a Cesta naděje života přitom sami dost riskují.

Nový podcast

Rok ve válce

Unikátní svědectví o konfliktu na Ukrajině. Čtyřdílné vyprávění, na jehož počátku byly telefonické hovory Jana Pokorného a Martina Dorazína.

Rok ve válce
Přehrát

Skupinu 12 českých dobrovolníků z Team4Ukraine vede Jan Sully Heřmánek a říká, že se vydáme směrem na Kramatorsk, Družkivku a do našeho cíle, což je Konstantinivka.

Bezpečnost především

Nejprve ale bezpečnostní instrukce: Oblasti, do kterých teď pojedeme, jsou už v dostřelu většiny zbraní nepřítele, ať už jde o minometné granáty, dělostřelectvo, raketové dělostřelectvo a další. Pravidelně bývají ostřelované. Neříkám, že se nutně musí něco stát, ale pro vaši vlastní bezpečnost je potřeba, abyste každý měl na sobě balistickou vestu a při ruce helmu,“ upozorňuje velitel dobrovolníků Heřmánek.

„Když máte balistické brýle, noste je. Když budete mít poškozený nebo oslepený zrak, nebudete pomoc pro ostatní. V případě, že bychom se někde pohybovali a začaly okolo padat minometné nebo dělostřelecké granáty, tak jak jsme ve vozidle, ujíždíme pryč maximální možnou rychlostí, nehledě na silniční pravidla. Ve stejném směru, ve kterém jedeme,“ dodává Heřmánek.

Čtěte také

„Pokud by se to stalo ve městě, najděte si co nejbližší budovu, příkop, díru, něco, kam se schováte. Snažte se udělat co nejmenšími a jakmile to skončí, teprve potom se snažte zjistit, jak jsou na tom ostatní.“

„Co se týče telefonů, všichni si je dejte do režimu letadlo. V případě, že byste se ztratili, můžete normální režim zase zapnout. V telefonech si vypněte geolokaci, a pakliže máte chytré hodinky, tak si je nejlépe úplně vypněte. Neposílejte domů žádné fotky, videa, lokace a tak dále.“

Pomoc, která zachraňuje

Dorazili jsme právě do Družkivky, k jednotce, která odváží zraněné z Bachmutu. Lidé dostali zdravotnický materiál a čekají také na Humvee, protože díky němu by byli všichni během provozu v bezpečí.

Jedna z posledních cest z Bachmutu přes Chromové předměstí už je pod ruskou kontrolou, takže tudy se projet nedá, ale zůstávají ještě alternativní silničky.

Český tým přivezl na Ukrajinu intraoseální vrtačky a 30 jehel do nich. Speciální vrtačky umožňují dostat se snadněji k žílám ve chvíli, kdy je člověk například popálený, má nízký krevní tlak, ztratil hodně krve nebo je podchlazený, vysvětluje šéf české výpravy.

„Dále zde máme škrtidla, která se rozdají vojákům na frontě. Potom tady máme zdravotní přístroje jako plicní ventilátory a tlakové taktické obvazy. Máme tady katetry, fyziologické roztoky, několik automatických defibrilátorů. Vzali jsme také ohřívače krve a infuzní roztoky, které o 50 procent zvedají šanci na přežití těm, kteří ztratili větší množství tělních tekutin,“ dodává Heřmánek. Dovezená pomoc se dá podle něj vyčíslit zhruba na 9 milionů korun.

Čtěte také

Lidé z Team4Ukraine a Cesta naděje života všechno předali přímo na místě a v pořádku se vrátili domů.

„Je nás už zhruba 25 lidí, kteří jsou stabilní, prověření a každý máme jiné schopnosti a díky tomu dokážeme dělat více různých typů pomoci,“ uzavírá velitel českých dobrovolníků Jan Heřmánek.

autoři: Martin Dorazín , aka
Spustit audio

Související