Charkovský palác zažil hned několik útoků ruské armády. Vidět zblízka stav ruin je pro silné povahy

Jednou z prvních budov, kterou ruská armáda těžce zasáhla na počátku invaze na Ukrajinu, byl palác oblastní správy a sídlo parlamentu Charkovské oblasti. Impozantní budova se ale terčem útoku stala několikrát. Vidět, jak to vevnitř vypadá je jen pro silnější povahy.

Vydal jsem se na reportážní exkurzi do ruin této majestátní stavby. Tím, co z ní zůstalo, mě provází pan Borja.

Pan Borja při exkurzi do paláce charkovské oblastní správy

Na vnitřním nádvoří se ještě donedávna nacházel obrovský kráter vytvořený raketou Iskander. Teď už je zasypaný a pracují zde stavebníci. Vydáváme se do útrob této budovy, nejdřív do sklepa a následně nahoru.

Zkáza a smrt

Boční vchody jsou zazděné, aby se celá budova nezhroutila. „Sem dopadly dvě rakety Kalibr,“ ukazuje pan Borja.

Čtěte také

Pro představu, jak může být taková vlna silná, o patro níž přistála celá sanitka, která byla odmrštěna dovnitř paláce. Takže člověk by to určitě nepřežil.

Uklízet nemá smysl

Zatím tady nemá smysl uklízet, protože sem kdykoliv může přiletět další raketa. Přesto se čety stavebníků, které jsou přítomny, snaží alespoň něco opravit nebo staticky zajistit „Během tří úderů na tuto budovu zahynulo 27 lidí, ale nejsem si jistý, pod troskami můžou být další,“ říká pan Borja.

Malý zasedací sál je alespoň trochu uklizený, jsou vidět zelené slavnostní koberce. „Podívejte, jak se jim pěkně povedla ta dekomunizace!“ ukazuje pan Borja na strop sovětské budovy, z něhož po výbuchu spadly všechny rudé hvězdy.

Raket nepočítaně

Stoupáme do dalšího patra, do velkého sálu. „Tady všude jsou ještě stopy krve, běžel tudy někdo raněný a opíral se o stěnu.“

Nahlížíme do kabinetů, v nichž seděli krajští úředníci, a jejichž parketová podlaha částečně shořela. Válejí se tu rozbité xeroxy, spousta úředních lejster.

Čtěte také

Jsme v podkroví obrovského paláce Charkovské oblastní správy, a abychom se dostali na střechu, musíme vylézt po úzkých schůdcích. V neprůstřelné vestě to není nic jednoduchého.

Poslední žebřík před námi. „Celkem jedenáct raket tady v průběhu války dopadlo, rakety typu Grad nebo Uragan už ani nepočítáme,“ dodává pan Borja na vrcholu, přímo pod ukrajinskou vlajkou.

autoři: Martin Dorazín , aka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související