Ukrajina byla pro Američany neznámá země u Ruska. Dnes k její ambasádě nosí stovky květin

Na začátku války na Ukrajině americká média přirovnávala Ukrajinu velikostí k Texasu, aby tuto zemi Američanům přiblížila. Statečnost Ukrajinců a celosvětová závažnost situace vnímání této země v Americe rychle mění. Američané organizují sbírky pro Ukrajinu, dobrovolníci se hlásí do bojů. K velvyslanectví Ukrajiny ve Washingtonu lidé neustále přinášejí nové a nové květiny.

„Připojují se i ti Američané, kterých se válka na Ukrajině aspoň zdánlivě netýká. Nemají v oblasti příbuzné, nemají k regionu žádný vztah. Ale uniknout se tomu nedá,“ říká Rochelle, která je ve Washingtonu s dcerou coby turistka.

S velkou pokorou sledujeme, jak se Ukrajinci drží. Dělají to nejen pro sebe, ale pro celý svět.
Rochelle – Američanka, která se připojila k odporu vůči ruské agresi

Společně přidávají ke stovkám květin před ukrajinskou ambasádou další pugét. „Cítily jsme se tak nějak bezmocně, ale zároveň jsme rády, že svět se spojil, aby Ukrajincům pomohl. Přijely jsme z Wisconsinu, sledujeme zprávy a vidíme tady ve městě, jak lidi Ukrajinu podporují, to je velmi dojemné.

Přinést sem květiny, to je maličkost, kterou můžeme udělat, abychom dali najevo svou podporu Ukrajině a to, jak nám záleží na svobodě a demokracii. S velkou pokorou sledujeme, jak se Ukrajinci drží, jak jsou silní. A dělají to nejen pro sebe, ale pro svět,“ zdůrazňuje Rochelle.

Slunečnice jako znak ukrajinského odporu 

Symbolika je tady u budovy ukrajinského velvyslanectví v rezidenční čtvrti Georgetown jasná – z květin převažují slunečnice, které se staly znakem ukrajinského odporu vůči ruským okupantům. Kromě toho tu vidíme papíry se vzkazy Američanů. Mnoho takových je na bílém transparentu s kresbou velké holubice pomyslně oblečené do ukrajinského kroje.

Čtěte také

Aby zdejší média Američanům Ukrajinu přiblížila, používala v prvních dnech ruské války často přirovnání, že jde o zemi velikosti Texasu. Teď už to pro mnohé není jen ta neznámá země kdesi u Ruska.

„Je vzdálená na počet mil, ale ne významem, potvrzuje Rochelle. Ukrajina je suverénní země, suverénní demokracie. A každá suverénní země by se měla obávat, když jiný stát naruší něčí hranice a snaží se tam změnit způsob vládnutí. To je odporné.“

Dobrá cesta

Rochelle také přemýšlí o reakci své země, tedy Spojených států, na situaci ve východní Evropě.

„Potěšily mě některé tvrdé postoje, které jsme zaujali. Třeba zákaz ruských letů na americké území, sankce ve finančnictví. To je dobrá cesta, kterou jsme se vydali, že chceme udělat, co můžeme, abychom povzbudili i Rusy, aby se postavili proti své vlastní zemi,“ schvaluje dosavadní postoj americké vlády.

Nechceme ale zajít tak daleko, aby se ve válce ocitl celý svět,“ dodává Američanka, která se jako jedna z mnoha rozhodla aspoň symbolicky připojit k odporu vůči ruské agresi květinami pro Ukrajinu.

autoři: Jan Kaliba , vma
Spustit audio

Související