Národní muzeum opouští nejslavnější nosorožec bílý. Súdán se vrací do Keni, v Muzeu zůstane vystavená jeho kostra

Česko opustí poslední a zároveň nejslavnější nosorožec bílý severní na světě. Samec Súdán, který uhynul před pěti lety, míří do Keni. Doteď byl v pražském Národním muzeu, kde jeho ostatky odborníci konzervovali.

Od Národního muzea odjíždí auto, ve kterém je naložený preparát Súdána. To stejné auto sem přivezlo jeho kostru, která teď bude vystavená Národním muzeu. Auto vykládalo asi šest mužů, protože kvůli podstavci kostra vážila kolem 250 kg.

Kostru velmi opatrně přenášeli do prvního patra, kde už byl připravený dermoplastický preparát, v podstatě nepoznáte rozdíl od opravdového zvířete.

Symbol snah o záchranu přírody

Čtěte také

V tuto chvíli má Súdán namířeno do Dvora Králové, tam ho naloží do velké bedny, tu vycpou matracemi, a ještě o víkendu zamíří nákladním autem do Belgie na letiště, odkud létají letadla s tímto speciálním nákladem.

A pak už zamíří do Keni, kde uhynul. Právě odtud byl Súdán po úhynu před pěti lety převezený do Česka, aby se tu odborníci postarali o jeho konzervaci. Od té doby bylo možné ho vidět v historické budově Národního muzea. Od začátku platilo, že jednou se jeho ostatky do Keni vrátí, aby se tento nosorožec stal symbolem snah o záchranu přírody.

Nejslavnější cestující nosorožec

Jak se dostal Súdán do Dvora Králové? „Súdán jako mladý samec cestoval ze Súdánu s dalšími severními nosorožci a stal se základem jediné reprodukceschopné skupiny na světě, protože nikde jinde než ve Dvoře se nepodařilo severní nosorožce rozmnožit,“ vysvětluje ředitel Zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Nosorožec Sudán

„Zároveň se Súdán potom stal nejslavnějším nosorožcem a také nejslavnějším cestujícím nosorožcem, protože poté, co strávil čtvrt století ve Dvoře, zase přeletěl do Afriky, kde dalších 10 let trávil v Ol Pejetě v rámci programu Naděje pro nosorožce severní bílé. A když uhynul před pěti lety, tak jeho ostatky znovu cestovaly do České republiky, kde kosterní exponát zůstane v safari parku a vycpanina se vrátí do Keni. To bude jeho čtvrtá mezikontinentální cesta,“ přibližuje Přemysl Rabas.

Šance na obnovení vyhubeného druhu

Přestože Súdán uhynul, stále tento nejslavnější nosorožec připívá vědě.Ze Súdána existuje řada vzorků, tkáňové kultury i zamražené sperma. To máme i od dalších samců severních nosorožců, kteří jsou už dávno po smrti. V Africe žije jeho dcera a jeho vnučka. A právě ta vnučka je ta samice, na které dneska leží osud záchrany severních nosorožců, protože její vajíčka používáme pro získání embryí, která by měla v budoucnu být vložena do náhradních matek a stát se základem nového stáda severních nosorožců,“ popisuje Přemysl Rabas.

Nosorožci bílí severní v Keni

„Je to poprvé na světě, kdy ten druh je fakticky už vyhuben, protože neexistuje samec, jsou jenom dvě poslední samice, ale šance na obnovení druhu je velká, protože kromě embryí máme také tkáňové kultury. Z těch jsme získali kmenové buňky a později zárodečné buňky. To je záložní cesta pro případ, že by nám nestačila vajíčka od samice,“ uzavírá Přemysl Rabas.

Spustit audio

Související