Čeští vědci pomáhají zachraňovat deštné pralesy v Africe. Problém jsou pytláci i hledači zlata

22. srpen 2020

Čeští vědci by mohli pomoct s ochranou deštných pralesů. Nedávno zmapovali nepříliš prozkoumané oblasti deštného pralesa v africkém Kongu. Při expedici tam v březnu rozmístili 40 fotopastí, které do května pořídily přes 16 tisíc fotografií.

„Konžská pánev jako druhý největší deštný prales na světě se začíná rapidně otevírat využívání zdrojů. Začínají se tu stavět silnice, přicházejí sem těžaři dřeva i minerálů…“ popisuje jeden z vedoucích expedice Neuron Dzamba ya lobi Tomáš Jůnek z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze.  

Cílem českých zoologů proto bylo prozkoumat, jak tato lidská činnost působí na konžskou faunu. „Předpokládá se, že tlak na divoká zvířata v Konžské pánvi je zhruba šestkrát větší, než aby byla populace zvířat schopná se obnovovat. Pokud tam máte lovce s drátěnými oky, která chytí všechno od malé krysy po gorilu, vytváříte tlak na celou komunitu pozemních zvířat.“

Problém lovu je, že většinou probíhá pomocí drátěných ok. Například gorila unikne, ale na následky zranění zemře.
Tomáš Jůnek

Cílem české expedice bylo mimo jiné zjistit, jaké druhy jsou touto situací nejvíc ohroženy. A díky spolupráci se Světovým fondem na ochranu přírody budou moct čeští zoologové sledovat vývoj situace v Konžské pánvi i nadále.

„Fotopasti, které jsme v únoru rozmístili, byly na hraně dřevařské koncese, kde se těžilo. Stihli jsme tak ještě zmapovat část přilehlého lesa, kde se ještě těžit nezačalo,“ říká Tomáš Jůnek. nyní tak mají čeští vědci k dispozici data „před“ i „po“.

Najít systematické řešení

Dalším problémem je, že činnost těžařů – zvlášť těch, kteří v Konžské pánvi získávají zlato – neovlivňuje pouze místní zvířata, ale také život lokálních obyvatel. 

Čtěte také

„Vylezete z nedotčeného pralesa do nivy potoka, která je v délce mnoha kilometrů zcela přeorána. Místní, kteří tam žijí, s tím mají problém, znečišťuje to zdroje pitné vody. Od těžařů navíc nemají žádné informace, takže nevědí, zda u toho například nepoužívají kyanid nebo jiné jedovaté látky.“

Tomáš Jůnek s kolegy se do Konga chtějí co nejdříve vrátit. Bez dat nasbíraných z fotopastí a bez audionahrávadel se totiž podle nich nedá situace systematicky řešit. 

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související