Desítky šelem pomohl vrátit do divočiny. Hrdina a ochránce africké přírody Tony Fitzjohn dopsal svůj životní příběh

I ochrana přírody má své legendy. Jednou z nich byl i Tony Fitzjohn, který celý svůj život zasvětil záchraně afrických zvířat. Spolu s Georgem Adamsonem vrátil v severní Keni do divočiny desítky šelem, především lvů a levhartů. Na návratu nosorožců zpět do přírody spolupracoval poslední roky se ZOO Dvůr Králové. Tony Fitzjohn tento týden zemřel.

Jedinečnou možnost strávit s ním před lety několik dní v jeho rezervaci v Tanzanii měl kolega Jaromír Marek.

Funí, ale nezaútočí

Starý otevřený džíp zastavuje na mýtině v buši. Nosorožec se přibližuje a nevypadá vůbec přátelsky. Tony, který sedí za volantem, vypíná motor a promlouvá k němu. Přesvědčuje ho, aby si případný útok rozmyslel. Obr funí, ale nakonec odchází.

Zvuk auta přiláká za chvíli dalšího nosorožce. Ten je o poznání přátelštější a Tony ho krmí mrkví. Bere ji z plechového vědra a strká monstru přímo do tlamy.

„Jsou to divoká zvířata. Nemyslím si, že by jim ta mrkev něco dala, v buši je mnoho lepší potravy. Ale rádi mrkev žvýkají a pro mě je to způsob, jak být s nimi v kontaktu. A mám je díky tomu maličko pod kontrolou.

Matka a mládě nosorožce

Muž s mrkví 

Když se stane, že je potkám a nejsem zrovna v autě, zařvu, a protože znají můj hlas, řeknou si: aha, to je on. To je ten, co nás krmí mrkví a nezaútočí,“ vysvětluje Tony Fitzjohn.

Stanici na záchranu nosorožců černých založil v Mkomazi v Tanzanii před více než třiceti lety. Na nelehké začátky vzpomínal dlouholetý Tonyho přítel a spolupracovník veterinář Peter Morkel.

Čtěte také

„První čtyři nosorožce černé jsme přivezli z Jižní Afriky. Dopravili jsme je sem ruským Antonovem. Vzpomínám si, že tehdy hodně pršelo a piloti tady nechtěli přistát. Báli se, že na rozbahněné ranveji uvíznou.

Česká stopa

Tony je ale přesvědčil a přistáli tady v Mkomazi. Trvalo nám čtyřiadvacet hodin, než jsme letadlo vyhrabali z bahna a letištní plochu připravili tak, aby mohli zse odletět. Kolem nebylo vůbec nic. Jen plot a ohrada pro zvířata,“ vzpomíná Peter Morkel.

Během let se v rezervaci v Mkomazi podařilo založit chov nosorožců, kterému přispělo i několik zvířat převezených ze Dvora Králové.

Stanici na záchranu nosorožců černých vznikla v Mkomazi v Tanzanii před více než třiceti lety

Ovšem byli to lvi, kdo Tonyho proslavil. Ve svých dvaadvaceti letech, v roce 1971, začal v rezervaci Kora pomáhat legendárnímu Georgi Adamsonovi, který vracel lvy do divoké přírody. Prožil s ním osmnáct let. Za svoji celoživotní práci na záchraně africké přírody, byl uveden do šlechtického stavu a stal se žijící legendou.

Keith Richards ochrany přírody

Hrdina a ochránce africké přírody Tony Fitzjohn

„Rád bych sám sebe viděl jako rockovou hvězdu, něco jako Keith Richards ochrany přírody, ale nic takového nejsem. To, co dělám, dělám proto, že to mám rád. Život je o tom, že překonáváte své obavy a pochybnosti a posunování věci dál a dál. To je to co dělám. A budu dělat do konce života,“ svěřil se legendární ochránce africké přírody Tony Fitzjohn.

autoři: Jaromír Marek , aka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související