„Frank, to jsou Lidice!“ Archiv Českého rozhlasu digitalizoval proces s K. H. Frankem

Archiv Českého rozhlasu dokončil digitalizaci zvukových záznamů z procesu s K. H. Frankem. Jedinečný materiál z fondů Archivu Českého rozhlasu dokumentuje na ploše více než 82 hodin průběh události, která v roce 1946 vedla k odsouzení k smrti někdejšího státního ministra Protektorátu Čechy a Morava. Poslechněte si unikátní záznamy.

Nacisté někdejšího karlovarského knihkupce a horlivého zastánce připojení Sudet k Říši odměnili funkcí státního tajemníka protektorátu Čechy a Morava.

Čtěte také

Po atentátu na Heydricha se stal v protektorátu fakticky samovládcem. Podepsal vyhlazení Lidic a Ležáků a poslední rozkazy k popravám vydal ještě 1. května 1945. Po osvobození se chtěl Frank skrýt v Německu. V Rokycanech ho ale zadrželi američtí vojáci a uvěznili ve Wiesbadenu.

Nepřítel číslo jedna“

„Řekl jsem: Pane plukovníku, Frank, to jsou Lidice. To stačilo, poněvadž Americe slovo Lidice je známo. Jakmile jsem mu tohle oznámil, dal mně okamžitě povolení k výslechu Karla Hermanna Franka v deset hodin ráno,“ vyprávěl v rozhlasovém rozhovoru Bohuslav Ečer, československý zástupce v komisi pro vyšetřování válečných zločinů.

Padlí parašutisté byli z chrámu vyneseni na roh Resslovy a Václavské ulice a tam identifikováni zrádcem Karlem Čurdou (třetí zprava). Nad mrtvými se sklání K. H. Frank

Československý rozhlas tehdy zaznamenal i převoz Franka do Prahy. „Po přistávací ploše se blíží a přistává kurýrní letadlo typu Douglas. Na letišti je mnoho lidí, mnoho vozů. Letadlo jich stojí zde před námi. Otevírají se dveře a z letadla vystupuje nepřítel českého národa číslo jedna, vrah našeho národa Karl Hermann Frank,“ popisoval energicky ve vysílání reportér.

„Blízko letadla stojí připraveno zelené auto, pověstný Zelený Anton, kterým bude tentokrát Karl Hermann Frank, ten nadutec, kterého dobře znáte, který ale nyní vypadá podstatně jinak, dopraven odtud, z ruzyňského letiště, tam, kam patří – do věznice na Pankráci,“ pokračuje reportáž z letiště.

Čtěte také

„Vrahu bídnej!“

Před mimořádným lidovým soudem byl Frank obviněn ze zločinů podle patnácti paragrafů: „Ve službách nebo v zájmu Německa nebo jeho spojenců dopustil se zločinu spoluviny na zločinu vraždy prosté, paragraf 5 a 134 trestního zákona.

U soudu vypovídaly i lidické ženy: „Dcerušku mně v Kladně sebrali, doposud nemám žádných zpráv, popisuje jedna z žen. „Ztratila jsem muže, otce a čtyři bratry. Vrahu bídnej!

Popravu Karla Hermanna Franka oběšením sledovalo v pankrácké věznici pět tisíc lidí. 

Vybrané ukázky z procesu s Karlem Hermannem Frankem jsou k poslechu v šestidílném seriálu pořadu Auditorium na mujrozhlas.cz

autoři: Archiv Českého rozhlasu , agf
Spustit audio

Související