Češi budou opět sčítat ptačí druhy na krmítkách. Jak nejlépe pomůžete ptákům přečkat zimu?

Od pátku do neděle pořádá Česká společnost ornitologická další Ptačí hodinku, tedy sčítání druhů, které u nás zimují. Spočívá v tom, že 60 minut pozorujete určité místo, ideálně okolí krmítka, zapíšete počet jednotlivých ptačích druhů, které se objeví, a data do 14. ledna zanesete do online formuláře na webu ptacihodinka.cz. Kromě toho můžete ale ptákům na své zahradě či v parku pomoci i prakticky – když se budete starat o krmítko nebo vyvěsíte na vhodném místě ptačí budku.

Pro odborníky je zapojení veřejnosti do sčítání ptáků důležité kvůli získávání dat a informací, které by sami pracovníci nebo vědci sbírali několik let. Výsledky mohou ornitology upozornit třeba na klesající počty některých druhů a umožní jim na trend včas reagovat.

Čtěte také

V posledních letech lidé při Ptačí hodince nejčastěji pozorovali sýkorky koňadru a modřinku, vrabce polního a domácího nebo hrdličku zahradní. Kvůli teplejším zimám můžeme ale také čím dál častěji zahlédnout i druhy, které dřív odlétaly na jih, jako například holuba hřivnáče anebo rehka domácího.

Co patří do krmítka

Kromě účasti v Ptačí hodince ornitology i své ptačí sousedy jistě potěšíte i tím, že jim budete věnovat přes zimu svoji pozornost a péči. Základem je pravidelně doplňované a čištěné krmítko, kam patří ideálně zrníčka slunečnice, ovsa, prosa nebo pšenice. Přidat můžete ale i luštěniny nebo nesolenou rýži či brambory. Dostatečně pestrou nabídku doplní také jeřabiny a nakrájené jablko.

Další pomoc ptákům poskytnete, když se rozhodnete umístit do zahrady nebo parku ptačí budku k jarnímu hnízdění. Ptáci k němu přirozeně využívají dutiny starých stromů nebo hustá křoví, těch ale zejména ve městech rychle ubývá.

Budka je i útočiště před mrazem

Ptáci v budkách hnízdí a kladou vajíčka. Podle vědců ale má smysl stavět je i teď v zimě, mimo hnízdní období. V nějakých mimořádně chladných nocích uprostřed zimy totiž můžou být budky klíčové pro přežití. Ptáci se do nich uchylují, aby byli v alespoň mírně teplejším prostředí, říká brněnský ornitolog Vojtěch Brlík.

Vojtěch Brlík a Michal Šulc v pergole věší ptačí budku rehkovník

On a jeho kolegové z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd, brněnské zoo a brněnského ústředního hřbitova v těchto dnech vyvěšují na 70 ptačích budek v moravské metropoli. Chtějí jimi nahradit staré, vykotlané stromy, kde mohli ptáci dříve hnízdit. Město je ale z bezpečnostních důvodů kácí.

Zapojte se taky

Podle ornitologů může zavěšením nějaké budky pomoci ptákům každý. Musí ale dodržet určitá pravidla.

„Je klíčové, aby lidé mysleli na to, že budka je opravdu pro ptáky, ne na to, aby mohli na hnízdění v budce dobře koukat. Můžou se pak do ní dostat predátoři, kteří nemusí sníst jenom snůšku vajíček nebo všechny mláďata v hnízdě, ale zabít i dospělce,“ apelují. A totéž platí i pro krmítka.

Jak budky stavět, z jakého materiálu, kam je zavěsit a jak se o ně starat, popisuje web České společnosti ornitologické.

autoři: Michal Šafařík , and
Spustit audio

Související