Stěhovavým ptákům už se za teplem létat nechce. Zabydleli se na smetištích, nechtějí se unavit

Stěhovaví ptáci z celé Evropy na zimu směřují za teplem do Afriky. Nad svým územím je v těchto měsících obvykle vídají obyvatelé jižního Španělska nebo Portugalska. Ti starší ale říkají, že už ani ti stěhovaví ptáci dnes jejich území nepřelétávají tolik jako dřív…

Důvodů to prý má hned několik. Jedním z nich jsou méně prudké a zároveň kratší zimy. Španělští čápi, kteří žijí v okolí Madridu, si navíc zvykli krmit se v okolí velkých smetišť. Mladí čápi tak sice přes zimu stále odlétají do teplých krajin, ti starší ale raději zůstávají na místě – přímo u zdroje potravy.

Čtěte také

Málo ptáků, mnoho hmyzu

To ale může mít dalekosáhlé následky. Menší pohyb stěhovavých ptáků narušuje biodiverzitu, v tropických krajích se totiž právě stěhovaví ptáci obvykle vypořádávají se škodlivým hmyzem. Ten se v jejich nepřítomnosti může přemnožit a způsobit tak mimo jiné i ekonomické škody.

Španělští čápi v tomto nejsou žádnou výjimkou. Do stěhování za teplem se přes zimu nechce ani dalším druhům stěhovavých ptáků z jiných částí Evropy.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.