Vydejte se s námi do roku 1942. Poslechněte si sérii živých zpravodajských rekonstrukcí Operace Anthropoid

22. červen 2022, aktualizováno

V pátek 27. května dopoledne uplynulo 80 let od momentu, kdy rotmistři z výsadku Anthropoid Jozef Gabčík a Jan Kubiš zaútočili na vůz zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Těchto několik málo minut rozhodlo nejen o životě a smrti posádky černého mercedesu, ale i tisíců dalších obyvatel protektorátu. Kulaté výročí Radiožurnál připomíná sérií čtyř živých zpravodajských rekonstrukcí.

Atentát na Heydricha

  • 27. května od 8 do 12 hodin

Celé dopoledne jsme detailně sledovali rotmistry Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka i jejich cíl – Reinharda Heydricha, a to v živých historických zpravodajských rekonstrukcích našich reportérů. Přihlašovali se do vysílání z míst, která byla pro atentát důležitá, a minutu po minutě monitorovali, co atentátu bezprostředně předcházelo. 

Čtěte také

Živé vysílání z pražského náměstí Míru moderovali podobně jako u předchozích podobných projektů (1939 a 1968) Jan Pokorný a Martin Veselovský. Během dopoledne se k nim připojili hosté z řad odborníků i pamětníků. Vyslechli jsme i neuvěřitelné příběhy rodin odbojářů, které podporovaly parašutisty.

Lidice

  • 10. června od 14 do 17 hodin 

Po atentátu vypukla v protektorátu štvanice na jeho vykonavatele, parašutisty z výsadku Anthropoid. Během několika hodin se roztočilo kolo domovních prohlídek, výslechů, zatýkání a vzápětí také poprav. Nacistické pátrání po Gabčíkovi s Kubišem eskalovalo poté, co Reinhard Heydrich ráno 4. června podlehl v nemocnici následkům zranění.

Čtěte také

Už den předtím se gestapu do rukou dostal dopis adresovaný Anně Maruščákové, dělnici z továrny ve Slaném. Jak se ukáže později, dopis začínající slovy „Drahá Aničko“, neměl s atentátem nic společného, gestapo ale přivedl k rodinám Horákových a Stříbrných z obce Lidice na Kladensku...

Tragédie, ke které o sedm dní později došlo, otřásla doslova celým světem. Na Radiožurnálu jsme si 10. června připomněli nejen události toho dne, ale také jsme vyslechli strhující vyprávění potomků lidických obětí.

Na našem speciálním webu k projektu Operace Anthropoid najdete nejen spoustu dobových fotografií, ale také interaktivní mapu zpravodajské rekonstrukce a samozřejmě si tu můžete kdykoli přehrát všechno, co zazní ve vysílání.

Krypta

  • 18. června od 7 do 12 hodin ŽIVĚ na Radiožurnálu

Od atentátu na Heydricha už uplynuly tři týdny. Celý svět je otřesený zkázou Lidic, ale nacistům se navzdory nebývalému teroru nedaří přijít výsadkářům na stopu. Netuší, že ti našli bezpečný úkryt v samém centru Prahy, v pravoslavném kostele Cyrila a Metoděje v Resslově ulici u Karlova náměstí.

Čtěte také

Kromě Gabčíka s Kubišem z výsadku Anthropoid se v něm schovalo ještě pět dalších parašutistů z jiných výsadků, konkrétně Adolf Opálka, Josef Bublík, Jaroslav Švarc, Jan Hrubý a Josef Valčík. Se spojením a zásobováním potravinami jim nezištně a s nasazením vlastního života pomáhal pravoslavný biskup Gorazd, kaplan Vladimír Petřek a farář Václav Čikl.

Netušili, že šest dní po vypálení Lidic, 16. června 1942, se v sídle pražského gestapa v Petschkově paláci dobrovolně přihlásil parašutista z výsadku Out Distance Karel Čurda. Označil zde atentátníky, uvedl jména všech spolupracovníků a přivedl gestapo na stopu rodiny Moravcových, která jim pomáhala. Gestapo se jí už nepustilo.

Dva dny nato v brzkých ranních hodinách začal boj o kryptu, který si po 80 letech připomeneme na Radiožurnálu třetí ze série živých zpravodajských rekonstrukcí.

Čtěte také

Pětihodinové speciální vysílání z Karlova náměstí v Praze nedaleko Resslovy ulice, kde parašutisté svedli svůj poslední boj, moderovali Jan Pokorný a Martin Veselovský. Co se odehrávalo přímo v kostele, detailně reportovali přímo z místa Lucie Korcová a Tomáš Černý.

Ležáky

  • 24. června od 10 do 12 hodin

Sérii živých zpravodajských rekonstrukcí jsme završili vysíláním z Ležáků, malé obce na Chrudimsku, kterou se nacisté podobně jako předtím Lidice rozhodli vymazat z mapy. Vysílali jsme přímo z Památníku Ležáky, přesně v den 80. výročí vyhlazením osady.

Operace Anthropoid
autoři: Český rozhlas Radiožurnál , and

Související