Z exilu naplánoval atentát na Heydricha. Ostatky generála Moravce se po víc než půl století vrací do Česka

Legionář z první světové války a později velitel československé vojenské rozvědky je mimo jiné považovaný za duchovního otce operace Anthropoid, úspěšné vojenské operace proti zastupujícímu říšskému protektorovi Reinhardu Heydrichovi za druhé světové války. Po komunistickém puči odešel generál Moravec znovu do exilu a do amerických služeb. Zemřel v roce 1966 coby Američan ve Washingtonu.

Na ploše vojenského letiště končí ceremoniál s předáním ostatků a vojenský historik Aleš Knížek zve kolegu generála k jeho poslednímu letu.

Čtěte také

Tady na základně Joint Base Andrews u Washingtonu doprovázejí schránku s ostatky Františka Moravce i jeho potomci z americké části rodiny. Myšlenka repatriace ostatně vzešla právě od nich. Mimo jiné i z praktických důvodů – do Washingtonu to měli k hrobu beztak všichni daleko.

„Říkali jsme si, že je ve Washingtonu sám a že to není správné. Měl by být v Čáslavi, kde má a vždy bude mít rodinu nablízku, aby mohla navštěvovat jeho hrob a ctít ho,“ vysvětluje Anita Moravec Gard, vnučka Františka Moravce.

„I pro mě je to jednodušší, v Čáslavi jsem častěji než ve Washingtonu. Chtěli jsme to udělat sami, vzala bych ostatky normálně do kufru, ale v Česku se toho ujali a řekli, že to musíme udělat pořádně,“ směje se.

„Češi na dědu nezapomněli“

Anita přiznává, že je to pro ni velmi emotivní moment, který znamená posílení vazeb mezi americkou a českou částí naší rodiny. Některé příbuzné tam poprvé potká až teď.

Moravcova vnoučata Alan a Anita Moravec Gard

„Zároveň to vnímám jako posílení vztahu obou zemí,“ dodává vnučka Františka Moravce chvíli předtím, než coby doprovod ostatků svého dědečka spolu se svým bratrem Alanem nastoupí na palubu českého vojenského speciálu.

„Pro nás je velmi dojemné, jak si i skoro šedesát let po jeho smrti Češi našeho dědu pamatují a ctí ho. Moc nás to těší. Ani nevím, jak to vyjádřit. Prostě velmi dojemné,“ potvrzuje Alan Moravec Gard.

Klíčový obrat ve válce

Bojovník proti nacismu i komunismu František Moravec byl velitelem československého vojenského zpravodajství a u převozu jeho ostatků do Česka víc než půl století po jeho smrti je i současný šéf rozvědky.

Jan Beroun vyzdvihuje hlavně Moravcovu roli v londýnském válečném exilu při plánování úspěšného atentátu na Reinharda Heydricha, takzvaného „řezníka z Prahy“ a jednoho z nejvýše postavených nacistů. Od výsadkové operace Anthropoid letos uplyne 80 let.

„Pro Československo to znamenalo úplnou změnu pohledu mocností na Mnichovskou dohodu a na vývoj druhé světové války,“ doplňuje. „Národní hrdina se vrací zpátky do rodné země a odkaz je naprosto jasný, zejména v souvislosti s tím, co se dnes odehrává na Ukrajině: Je potřeba vždy a za všech okolností hájit svobodu a nezávislost každé země. Generál Moravec to dělal celý svůj život.“

Čtěte také

Nezapomínáme

Repatriace ostatků generála Moravce je posledním bodem pětidenní návštěvy české ministryně obrany Jany Černochové z ODS ve Spojených státech.

„Jsem velice ráda, že ostatky generála Moravce budou v České republice pár týdnů předtím, než si připomeneme 80. výročí hrdinské smrti parašutistů v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje,“ zdůrazňuje ministryně Černochová.

Františka Moravce teď rodina znovu pohřbí v kolumbáriu čáslavského hřbitova. Jeho příběh očima amerických příbuzných si můžete poslechnout v nedělním Zápisníku zahraničních zpravodajů.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio

Související