Startup Mileus chce změnit dopravu ve městě. Slibuje méně aut v centru a rychlejší cestu až před dům

20. červen 2020

Nekonečné čekání v zácpách a zpoždění, když to nejméně potřebujete, taková je zkušenost s automobilovou dopravou ve větších městech. Zejména při cestách z okrajových čtvrtí není řešením ani MHD, která tu má kvůli nižší hustotě obyvatel delší intervaly a nejbližší zastávka je často navíc stovky metrů od místa, kam se chcete dostat. Řešením je kombinovaná doprava, představují projekt Mileus jeho zakladatelé.

Čtěte také

„Taxislužby jsou stále cenově dostupnější a vytahují cestující z udržitelné městské hromadné dopravy,“ vysvětluje Veronika Froncová, marketingová ředitelka start-upu Mileus. „Pro ilustraci například ve Spojených státech se to týká až 42 procent jízd taxíkem a tím přibývá aut ve městech.“

A právě tento odliv cestujících z MHD chce platforma Mileus zastavit tím, že zkombinuje to nejlepší z MHD a taxi dohromady: „Propojujeme městskou hromadnou dopravu v centru, kde je poměrně hustá a vysoká dostupnost, s taxíky v okrajových částech města, kde musíte přestupovat a stále déle čekat. Ty uživatele dovezou přímo před jeho dveře.“

Projekt Mileus se spolu s dalšími start-upy a začínajícími firmami utká o titul v 13. ročníku soutěže Vodafone Nápad roku. V minulých letech ji vyhráli například chytré stélky do bot, které umí vyhodnotit a poradit, jak zlepšit vaši chůzi nebo nástroj pro trénink hokeje ve virtuální realitě Sense Arena.

V magazínu Experiment vám coby mediální partner soutěže budeme po celé léto přinášet ty nejzajímavější projekty z letošního ročníku.

Spojení vždy tam, kde ho potřebujete

Objednat si taxi, poté co vystoupíte z metra, si samozřejmě můžete i bez služby Mileus. S největší pravděpodobností budete ale poměrně dlouho čekat, než pro vás nějaké taxi přijede.

„Okrajové části měst jsou totiž pro taxislužby v současnosti málo lukrativní, protože je tam nízká poptávka. Kombinovaná doprava ale garantuje, že bude taxi vždy tam, kde ho budete potřebovat,“ vyzdvihuje výhody služby MIleus Veronika Froncová.

„Pokud si vezmeme kombinovanou dopravu, můžeme si být jistí, že tam na nás taxi bude čekat nebo budeme čekat maximálně dvě tři minutky namísto toho, abychom tam stáli třeba i čtvrt hodiny anebo se nedočkali vůbec.“

Přestupy vyřeší za vás

Mileus navíc umí najít optimalizovanou trasu z výchozího bodu až k vám domů, a to i průběžně při vaší cestě hromadnou dopravou. Aplikace Mileus sleduje polohu cestujícího a podle ní bude stále plánovat nejvíc vyhovující kombinované možnosti spojení do cíle.

Juraj Atlas, spoluzakladatel služby Liftago a Mileus

Proto například už během jízdy metrem dostane uživatel do mobilu nabídky a tu, která se mu hodí nejvíc, může rovnou přijmout. Taxi nás pak bude čekat rovnou na zadané zastávce MHD, popisuje Froncová.

Rychlejší a spolehlivější

Mileus nevzniká jako samostatná aplikace, ale jako platforma, kterou si do svého vlastního systému vloží provozovatel taxislužby.

V současné době start-up připravuje dva pilotní projekty – jeden v Praze a jeden v Bratislavě. Zatím hlavně analyzuje aktuální data svých partnerských taxislužeb. Data od taxislužeb kombinujeme s daty o síti MHD a také o síti cest, tedy kde jsou ve městě zácpy a podobně, popisuje zakladatel start-upu Juraj Atlas.

Z této analýzy vyplývá, že u 54 procent všech poptávek na jízdu taxíkem by Mileus uměl nabídnout kombinovanou přepravu. Ze srovnání vyplývá, že časová úspora je v průměru kolem osmi minut, upřesňuje.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související