Sdílení dat mezi státem a soukromým sektorem může urychlit cestu z krize

18. červen 2020
Podcast Budoucnost R

Když vypukla v Česku pandemie nemoci covid-19, měli analytici z projektu datové platformy Operátora ICT, akciové společnosti Hlavního města Prahy, napilno. Sledovali tok dat, kdo potřebuje jaké informace, ke komu se nedostávají včas a tak podobně. Bylo to velmi zajímavé období, které otevřelo z hlediska dalšího řízení Prahy důležitá témata, myslí si Benedikt Kotmel, který projekt datové platformy v současnosti vede.

Jeho tým má za sebou úspěšný vznik platformy Golemio pro sdílení dat, kterou nejdříve postavil na zakoupeném řešení a následně vyvinul a nakonec zveřejnil jako open source řešení.

Čtěte také

Golemio umí pracovat s libovolnými daty pro takzvaná smart city řešení – od informací o počasí, kvalitě ovzduší, přes odpady, dopravu a polohu vozidel MHD až po energetický monitoring budov.

„Praha se intenzivně snaží implementovat princip, že město se řídí na základě dat. Ale standardně trvají procesy velmi dlouho, řeší se různé smlouvy a rizika. Teď se to, co se jinak řeší půl roku, dokázalo rozlousknout za týden,“ zmiňuje další pozitivní přínos koronavirové krize Benedikt Kotmel.

Pražané (nejen) na kolech

Téma, které z hlediska analýzy dat rezonovalo v uplynulých třech měsících nejvíc, byla doprava. „Bylo potřeba sledovat, co se přesně ve městě děje – kolik projede aut, kolik lidí jezdí v metru, kolik jezdí cyklistů… A data bylo potřeba mít velmi rychle k dispozici,“ popisuje analytik.

Cyklistika se během pandemie meziročně zdvojnásobila oproti stejnému období za stejného počasí.

Zajímavé bylo sledovat také vývoj dat o pronájmech na pražském trhu s nemovitostmi. V této oblasti navázal tým datové platformy spolupráci se společností Seznam, která provozuje oblíbený inzertní portál Sreality. „Ztrojnásobily se počty nabídek, Airbnb šlo naopak velmi dolů,“ upřesňuje Kotmel.

Benedikt Kotmel věří, že pandemie může Praze prospět. Otevřela důležitá témata, tvrdí

Čtěte také

Proč B2G zatím příliš nefunguje?

Právě tento příklad ukazuje na další jev, který krize přinesla. Soukromé firmy začaly ve velkém aktivně státu nabízet svoje data, ale také pomoc v podobě analýz.

„Bylo cítit, že nejde o byznys plán, ale že společnosti chtějí skutečně nabídnout to, co mají k dispozici. Stát a částečně i město ale na to nebyly úplně připravení. Je dobře, že se to stalo. Ukázalo se, jak daleko k efektivnímu B2G data sharingu ještě máme, je to dlouhodobější proces.“

Akcelerace takzvaného B2G data sharingu, tedy business to government, je obrovské téma posledních tří let na půdě Evropské unie.

Právě v efektivní analýze dat, která mají firmy i stát k dispozici, by přitom mohl být klíč k rychlejšímu vymanévrování z hospodářské recese, která je před českou i světovou ekonomikou.

„Oproti krizi v roce 2008 máme k dispozici násobně více dat,“ upozorňuje Benedikt Kotmel. „Na to, abyste dokázali správně cílit podporu, potřebuje stát data. Politici musí vědět, kde je problém, aby se dokázali dobře rozhodnout.“

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související