V čem spočívá tchajwanský úspěch v boji s pandemií? Klíčem je humor a kolektivní inteligence

11. červen 2020
Podcast Budoucnost R

Tchaj-wan patří k zemím, které se nejlépe vyrovnaly s pandemií koronaviru. Do začátku června tam zaznamenali jen 443 potvrzených případů a sedm úmrtí. Podle tamní ministryně pro digitalizaci Audrey Tang za to může unikátní tchajwanský přístup k veřejně dostupným datům – například ze sociálních sítí. 

Čtěte také

Dnes 39letá Audrey Tang je označovaná za jednoho z 10 nejvýraznějších programátorů na Tchaj-wanu, založila řadu úspěšných startupů a v roce 2016 se stala nejmladší ministryní bez portfolia v historii země, navíc vůbec první tchajwanskou transgender političkou na této úrovni.

Ve veřejném zájmu

Vybrat to nejzajímavější z jejího životopisu je poměrně složité – formálně má jen středoškolské vzdělání, údajně se ale může pochlubit IQ 180. Pracovala jako konzultant pro Apple, kde si účtovala jeden bitcoin za hodinu práce, ve 33 letech ale opustila podnikatelskou sféru a vstoupila do té veřejné. 

Tam prosazuje principy participativní demokracie, tedy systému, který se snaží o maximální zapojení občanů do politického života společnosti. Organizuje proto e-petice a e-referenda, aby se Tchajwanci mohli vyjádřit k co největšímu množství otázek a problémů.

Čelit problému s úsměvem

Logo

„V boji s pandemií jsme nepoužili žádné trasování pomocí mobilní aplikace. Neměli jsme dokonce ani žádná karanténní opatření, naše obchody a školy se nikdy nezavřely. Je to důsledek toho, že jsme jednali velmi rychle,“ popisuje Audrey Tang v podcastu Budoucnost R.

„Reagovat jsme začali už loni, na rozdíl od spousty jiných zemí, kde to udělali až letos. A to je ten klíčový rozdíl,“ zdůrazňuje. Důležité podle ní také je mluvit o všem s humorem.

„Nejen naše vláda, ale i všichni vědci si osvojili přístup zábavného vzdělávání obyvatel. Tohle je často opomíjená součást sociálních inovací, která dává všem pocit, že se i oni můžou nějak zapojit, přispět do debaty, a že to není jen věc vlády,“ vysvětluje.

Čtěte také

Kolektivní inteligence

Rychlá reakce tchajwanské vlády vycházela z dat, sledovala totiž sociální sítě a na jejich základě podnikala konkrétní kroky.

„Je to v podstatě nastavování agendy na základě veřejného mínění. Když máte dostatečné množství lidí, kteří mají dostatek informací nebo aspoň základní povědomí o daném problému, můžete pak na základě jejich reakcí zjistit, co zrovna řeší a co jsou pro ně důležitá témata. Přesně tak funguje sociální síť Reddit,“ tvrdí ministryně.

Pandemii zvládneme jen pomocí kolektivní inteligence. Tedy že se všichni staneme jakýmsi amatérským epidemiologem.
Audrey Tang

Právě na základě informací z tchajwanské verze Redditu například vláda zavedla kontroly na letištích, a to už 1. ledna. Pro zvládnutí pandemie na Tchaj-wanu tak podle ní bylo klíčové, že vláda brala vážně informace ze strany obyvatel.

Jak funguje tchajwanský princip digitálního plotu a nenarušuje lidské právo na soukromí? Proč se Audrey Tang domnívá, že je tchajwanský přístup přenositelný do celého světa? Je možné bojovat humorem proti konspiračním teoriím? A jak hodnotí českou aplikaci eRouška? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související