Dovézt potraviny, změřit pacientům teplotu, připravit léky. Pomohou roboti zpomalit příští pandemii?

12. květen 2020

Zůstat doma, nevycházet, s nikým se nestýkat. Koronavirová pandemie v minulých týdnech uvěznila svět do nedobrovolné karantény. Jenže ne každému kontaktu s ostatními jde zamezit. Dobrým příkladem je třeba nakupování – i když si dnes objednáte jídlo přes internet, pořád vám ho musí dovézt kurýr. Do budoucna by se to ale mohlo změnit…

Máte hlad? Umíme pomoct, hlásá nápis na boku malých robůtků, kteří se v anglickém městě Milton Keynes proplétají mezi kotníky kolemjdoucích.

Vypadají trochu jako pojízdné kufry na skútr. Nebo fritézy na kolečkách. V krámě do nich prodavač naskládá dvě tři tašky s nákupem a balík vody. Zavře víko, do mobilu napíše adresu a robot s ultrasonickými senzory, GPS navigací a radarem se vydá na cestu.

„Naši roboti zvládli do této chvíli doručit v Milton Keynes sto tisíc zásilek,“ pochlubil se agentuře Reuters před pár dny Henry Harris-Burland ze společnosti Starship Technologies, která se rozhodla pandemii využít jako příležitost.

„Nabízíme teď doručení zdarma pro všechny pracovníky britské Národní zdravotní služby. V těchto dnech, které jsou pro všechny velmi stresující, jim chceme alespoň o trochu zjednodušit život.“

Bezkontaktní sestřička

Technologickou společnost dali před šesti lety dohromady tvůrci oblíbeného komunikátoru Skype. Roboty vyvíjí v Estonsku a ti dnes rozvážejí jídlo kromě Anglie také na univerzitních kampusech ve Spojených státech.

Čtěte také

Právě za oceánem mají autonomní vozítka ještě jeden, aktuálně důležitější úkol. V polní nemocnici v kalifornském Sacramentu jezdí roboti společnosti Nuro. Připomínají malá auta a rozvážejí tu zdravotnické potřeby.

„Nasadil bych je v nemocnici, třeba když má zdravotní sestra roznášet jídlo na jednotlivé pokoje,“ přemítá Zdeněk Hanzálek z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky na ČVUT v Praze, co s podobnými roboty do budoucna.

„A kdyby šlo o nějakou vysoce nakažlivou nemoc, ještě horší než současný koronavirus, vyřešilo by to zároveň problém, aby se zdravotník do nedostal do rizikového prostředí. S pacientem si může povídat třeba přes obrazovku.“

Robopsa třeba do skladu

Něco podobného už umí robotický pes Spot od společnosti Boston Dynamics. Vývojáři mu na čenich připevnili tablet a na záda vysílačku. Do budoucna by čtyřnohý robot měl zvládnout pacientům změřit i teplotu, puls, množství kyslíku v krvi nebo rychlost dechu.

A třeba by se po nemocnicích mohl i sám pohybovat. Ostatně naprogramovat to, není tak složité, říká Václav Jirovský z Ústavu bezpečnostních technologií a inženýrství, opět na pražském ČVUT.

Čtěte také

„Ve chvíli, kdy autonomní vozidla použijete v nějakém jasně uzavřeném prostoru, který můžeme úplně detailně popsat a víme, co se v něm stane, tak tam je aplikace této technologie nejjednodušší. A už se to léta využívá třeba ve skladovém hospodářství.“

Výzva pro budoucnost

Roboti na kolečkách v současné době už nejsou žádné sci-fi. Někde rozvážejí potraviny, zdravotnický materiál, jinde zase roušky nebo poštu. Například v Číně autonomní vozítka dezinfikují ulice. Pořád ale nezvládnout samy ujet velké vzdálenosti a nejsou ve všech ohledech soběstačná.

Kdo ale ví, co všechno se umělá inteligence naučí do příští celosvětové krize.

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio

Související