Jak rozvážet zásilky efektivněji? Brněnský startup vyvíjí software k optimalizaci nákladní dopravy

21. březen 2021
Podcast Budoucnost R

„Kamiony vozí 38 procent prázdného místa. Jde o důsledek malé digitalizace v celém odvětví,“ upozorňuje Jakub Skopec, jeden ze spoluzakladatelů startupu Wereldo. Společně s Tomášem Zahradníkem se proto rozhodli, že vyvinou software, který by nákladní dopravu optimalizoval. 

Startup Wereldo se snaží prostřednictvím sběru dat zefektivnit přepravu zboží – tak, aby kamiony nevozily pouze vzduch. „Všechny vstupy digitalizujeme a standardizujeme, následně s nimi můžeme pracovat,“ popisuje Jakub Skopec.

„Firmy mají definované rozvozové trasy, takže určitou oblast vždy zaváží jedno auto. Tím si zjednoduší problém. My to řešíme dynamicky. Pokaždé se na problém podíváme znovu, a když je vhodné auto poslat jinak, uděláme to,“ vysvětluje druhý ze spoluzakladatelů Tomáš Zahradník. Díky Wereldu je tak plánování přepravy nejen jednodušší, ale ve výsledku i levnější.

Pomoc umělé inteligence

Na plánování přepravy startup Wereldo využívá chytré algoritmy, které vypočítávají optimální varianty. „Zatímco software hledá, který balík pojede kterým autem, tak porovnává ceny externích dopravců. Během toho se rozhoduje pro nejvýhodnější variantu.“

S vývojem těchto chytrých algoritmů Wereldu pomáhá docentka Hana Rudová z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně se svými studenty. 

Jak vývoj probíhal? A pro jaké typy firem je nástroj od Werelda vhodný? Poslechněte si celý díl série Inovátoři v rámci podcastu Budoucnost R.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související