Bývalý majitel stavební firmy založil unikátní platformu pro nákup materiálu, teď sklízí úspěch v Londýně

20. březen 2021
Podcast Budoucnost R

Lukáš Polach začal o on-line platformě na nákup stavebního materiálu uvažovat, když s kamarádem ve Velké Británii založili stavební firmu. Sehnat požadovaný materiál na internetu tehdy znamenalo procházet stránky jednotlivých stavebnin a zdaleka ne vždy to přinášelo úspěch. Proto se Lukáš Polach rozhodl, že založí Buildiro. Se svou platformou působí ve Velké Británii, ale řídí ji z Brna. 

„Je to platforma, která agreguje jak off-line, tak on-line obchody se stavebním materiálem. Vyhledává jen dostupný materiál. Cílem projektu je dodat zákazníkovi informace o dostupném materiálu tak, aby ho snadno našel a nakoupil,“ vysvětluje, jak platforma funguje.

Lukáš Polach, zakladatel Buildira

Digitální tržiště Buildiro funguje jednoduše. Vyberete si, jaký materiál potřebujete, a okamžitě zjistíte, ve kterých obchodech je k dispozici. „Nejsme úplně cenový srovnávač, ale vybízí to k tomu,“ podotýká Lukáš Polach, když práci s Buildirem ukazuje. „Vybírám si materiál od různých dodavatelů, vytvářím si jediný nákupní košík.“

Ať už tedy nakupujete, od kolika dodavatelů chcete, díky Buildiru stačí provést jediný nákup a jedinou platbu. O zbytek už se postará Buildiro – tak aby zákazník nemusel na objednané zboží čekat několik týdnů a aby si ho mohl vyzvednout v blízkých obchodech. 

„Když jsem měl stavební firmu, často jsem narážel na to, že jsem přijel do stavebnin a daný obchod měl třeba jen 50 procent mého seznamu. Pak jsem musel do dalších a dalších stavebnin… byla to obrovská ztráta času, obzvlášť v Londýně. Tehdy mě napadlo, že bych chtěl informace o dostupnosti na jediném místě.“

Úspěšná investice

Buildiro už našlo soukromého investora, peníze do něj vložil fond Nation 1 a spolupráci s nimi navázala i investiční firma NorthStar Corporate Finances. A důvod? David Wolfe z její pražské pobočky vysvětlil, že k investici došlo i proto, že se Lukáš Polach s Buildirem trefil do správné doby. 

Jak jednoduché je zavádět digitální řešení v oblasti stavebnictví? A jak Lukášovi Polachovi s rozjezdem Buildira pomohlo Jihomoravské inovační centrum? Poslechněte si celý díl série Inovátoři v rámci podcastu Budoucnost R. 

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související