Chytrá domácnost budoucnosti? Čím dál víc prvků a stále jednodušší ovládání, předpovídá přední český vývojář

31. prosinec 2018

Co si myslí přední český vývojář Lukáš Kroc o budoucnosti konceptu chytré domácnosti? A jak vzpomíná na práci pro NASA nebo SpaceX?

V posledních letech vývojář Lukáš Kroc pracoval na startupu Caspar AI, který buduje technologie pro takzvaný koncept chytré domácnosti – smart home. Ta umí kontrolovat v domě prakticky vše od vytápění až po ovládání domácích spotřebičů.

„Smart home je dům nebo byt řešený komplexně, nejde jen o jednotlivé inteligentní součásti, které si poskládáte dohromady sami. Jde o centrální řešení s podobným ovládáním i uživatelským rozhraním,“ definuje koncept inteligentní domácnosti vývojář Lukáš Kroc.

Chtěl bych vědět, co se doma děje

Smart home umožňuje například bezpečnostní monitorování domácnosti, automatické nastavování teploty nebo osvětlení, ale třeba i vzdálenou komunikaci s přáteli nebo kolegy přímo z vašeho obývacího pokoje. „Mně se nejvíc líbí možnost na dálku kontrolovat a ovládat zařízení v domácnosti, takže vím, že i když odjedu na dovolenou, s domem se nic nestane,“ říká Lukáš Kroc.

Budoucnost chytré domácnosti je podle něj ve stále větším množství jednotlivých inteligentních prvků, které budou zároveň stále lépe integrované do jediného snadno ovladatelného celku.

Perfektní části dělají dokonalý celek

V minulosti Lukáš Kroc pracoval například pro NASA a jako první Čech získal zaměstnání také ve společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska. Co mu tato výjimečná zkušenost dala pro práci na dalších projektech, ať už v Caspar AI nebo v současnosti na vývoji české aplikace Kontakto, která umožňuje firmám spravovat, sdílet a využívat kontakty?

„Naučil jsem se mít plnou zodpovědnost na určitou část velkého projektu, dotáhnout ji a předat dál, aby mohla fungovat i beze mne,“ shrnuje na závěr rozhovoru v sobotním Experimentu hlavní přínos svého působení na prestižních vývojářských projektech.

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio