Další ambiciózní projekt Elona Muska. Do roku 2024 by mohl být internet až 180krát rychlejší

23. únor 2018

Společnost SpaceX spustila další ambiciózní projekt. Na oběžnou dráhu vyslala první z družic, které by v budoucnu měly proměnit dostupnost internetu.

Americká společnost SpaceX odstartovala další vesmírnou misi. Její raketa Falcon 9 vynesla na oběžnou dráhu Země vynesla dva satelity pro takzvaný „vesmírný internet“ společnosti Starlink. Ty už teď už obíhají kolem Země.

Družice Microsat 2a a Microsat 2b, přezdívané Tintin A a B, jsou první z plánovaných skoro 12 tisíc satelitů. Asi třetina z nich má být zhruba 1200 kilometrů nad zemí a zbytek na nižších oběžných dráhách.

V budoucnu by měly na Zemi zajistit internet asi 180krát rychlejší, než je současný světový průměr, a asi 40krát rychlejší, než jaký poskytují současné satelity. Zakladatel SpaceX a vizionář Elon Musk by síť chtěl spustit do roku 2024, i když celá síť družic na oběžné dráze bude kompletní až později.

Příští rakety možná odstartují z Brazílie

Raketa Falcon 9 s prvními družicemi Starlinku startovala z kalifornské základny. K té by ale mohla v budoucnu přibýt nová, a to v Brazílii. Oznámil to brazilský ministr obrany Raul Jungmann. Podle něj má SpaceX společně s dalšími americkými společnostmi Boeing a Lockheed zájem o brazilskou leteckou základnu Alcantara kousek od rovníku.

Taková poloha se považuje za ideální. Při startu by se totiž dalo víc využívat otáčení Země a tím ušetřit palivo nutné k vynesení nákladu na oběžnou dráhu nebo do vesmíru.

Samotný SpaceX ale zatím informaci brazilského ministra nepotvrdil. Návštěvu svých pozorovatelů na brazilské základně naopak potvrdili zástupci Boeingu a Lockheedu.

autoři: als , znk
Spustit audio