Slunce, příležitosti a pohodlí. Stovky Čechů a Slováků propadli exotickému životu v Emirátech

Odhadem patnáct set Čechů a stejný počet Slováků vkročilo do nového roku ve Spojených arabských emirátech. Bohatá zálivová země přitahuje obchodníky a profesionály z celého světa. Řadu krajanů tam zaměstnávají místní a nadnárodní společnosti. Stovky Češek a Čechů pracují pro tamní aerolinky. Emiráty mnohé našince oslovily nejen dobrými platy, ale i stylem života.

Čtěte také

V Česku šest měsíců v roce topíme. V Emirátech čtyři měsíce v roce klimatizují, ale osm měsíců mají pětadvacet stupňů. Chodí v tričkách, mají sluníčko, mohou jít k moři nebo do oázy...“ pochvaluje si Marek Landa.

Potkali jsme se u českého pavilonu na výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Je majitelem firmy Crystal Caviar a v Dubaji a okolí prodává skleněné plastiky od českých umělců: „Dělali jsme lustry do královských paláců, do jachet, i do privátního boeingu 747 pro královskou rodinu v Kataru.“

Spokojený pár pilotů

Před českým pavilonem potkávám také drobnou elegantní dámu Libuši Hlavačku: „Manžel pracuje jako pilot společnosti Shamal, která patří královské rodině.“ Libušin manžel je z Pardubic a piloti jsou vlastně oba.

Čtěte také

„Momentálně je to desátý rok. Jsem spokojená, šťastná, neumím si představit návrat zpátky. To, co mě tu skutečně baví, je morálka a lidskost,“ říká Lucie, která teď pracuje v českém pavilonu na EXPU, jindy ale dělá průvodkyni nebo v Dubaji organizuje akce.

Klid nad českým půllitrem

Hodinu a půl jízdy z Dubaje na sever je město Rás al-Chejma. Zdejší česká restaurace se stala vyhledávaným cílem krajanů z celé země. A teď tu u plzeňského půllitru sedí i počítačový specialista Petr Pobuda.

„Od roku 2015 jsem žil v Dubaji. Odešel jsem tam pro svého šéfa založit pobočku české firmy a Dubaj mě úplně uchvátila svou hypermoderností. Je to místo, kde neexistuje nemožné. Mám tady manželku a pejska. Rodiče za námi jezdí vždy na delší dobu a možná se za námi přestěhují,“ plánuje počítačový odborník Petr Pobuda.

Spustit audio

Související