Kapra mají z Ománu a v kuchyni vaří Indové. Česká jídla si ale ve vesnici nedaleko Dubaje místní pochvalují

V Rás al-Chejma chodí na české pivo i místní emirátští Arabové. Od Dubaje je město vzdálené hodinu a půl cesty autem. A oproti mnohem větší Dubaji je Rás al-Chejma malou arabskou vesnicí. Přesto se v posledních letech stala centrem české a slovenské komunity ve Spojených arabských emirátech. Může za to rodilá Pražačka Kateřina Nováková a její stále vyhlášenější Česká restaurace.

K pití máme české pivo Plzeň a Budweiser.“ A k večeři si můžeme dát co? „Pravou českou svíčkovou, hovězí guláš, šnicel a taktéž smažák.“ A šnicel bude vepřový? „Ne, vepřový tady v emirátech ne,“ usmívá se Iveta.

České pivo v arabské vesnici

Je jednou z řady českých, slovenských a indických zaměstnanců České restaurace a usadila nás venku na zahrádce za příjemného teplého večera. Je tu i majitelka podniku, vystudovaná právnička Kateřina Nováková.

Čtěte také

Vcházíme po schodech do restaurace, vidím tady výčep, česká piva... Co vás vedlo do Rás al-Chejma? Rás al-Chejma je taková trošku… „Vesnice! Pocházím z golfové rodiny, a my jsme sem vždycky jezdili na zimu, měli jsme tu pronajatou vilu,“ vrací se Kateřina k začátkům.

Založili jste spolek českých krajanů kolem restaurace, máte představu, kolik Čechů v celých Emirátech žije? „Zhruba patnáct set Čechů a stejný počet Slováků. Takže jsme založili československý spolek. Už jsme tu měli velký koncert, kdy k nám přijeli Monkey Business a dokonce se účastnil i místní šejch,“ říká.

Finty indického kuchaře

Jsme v kuchyni, a přestože se tu vaří česká jídla, většina kuchařů je z Indie: „Vařím tady svíčkovou, guláš, umím uvařit cokoli, co najdete v jídelním lístku. Je pravda, že chutě našich kuchyní jsou úplně odlišné. Indové používají spoustu pálivých koření. Na česká jídla jsem si musel zvykat, ale už je mám rád,“ připouští indický kuchař Abbás.

Jak jste učili indického kuchaře dělat svíčkovou? Asi to nebylo jednoduché. „Nebylo. Ale naštěstí Abbás je učenlivý, jednou jsem mu ukázala knedlíky, buchtičky se šodó, a byla jsem trochu naštvaná, protože to okamžitě dělal líp, než já,“ směje se šéfová.

Říkala jste, že se to zpočátku snažili trošku vylepšit. „Ano, třeba guláš sójovou omáčkou, jenom pro barvu,“ přiznává.

Kapr z Ománu a pravé české cukroví

Kateřina mi vysvětluje, že Abbás je v emirátech jen kvůli práci. Část z výdělku, v přepočtu šest tisíc korun měsíčně, posílá domů rodině. Za prací je ale v Emirátech i většina zdejších českých krajanů. „Všichni jsme sem přijeli, abychom vydělali nějaké peníze a vrátili se zpátky. Málokdo tady chce zůstat,“ přiznává Kateřina.

Vidím tady vánoční výzdobu, chystáte něco na vánoční oslavy? „Budeme mít klasickou rybí polévku, zelňačku, řízek s bramborovým salátem, objevili jsme tu i kapra, kterého dovezou z Ománu, a cukroví. To tedy peču já s mamkou,“ dodává Kateřina s tím, že letos to jsou už třetí arabské Vánoce.

Venku sedí sám u jednoho stolku vysoký Arab v typické bílé dlouhé košili, představuje se mi jako Alí: „Svíčková, maso se špenátem, tmavá omáčka na knedlíkách, je to fakt moc dobré. Všechno jsem už ochutnal. A tady je klídek, krásné posezení. A pivečko taky dobré,“ pochvaluje si Alí změnu, kterou do stojatých vod malého města přinesla česká gastronomie.

autoři: Štěpán Macháček , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související