Konec knedlíků ve Washingtonu. Jediná česká restaurace v hlavním městě USA musela kvůli koronaviru zavřít

Koronavirové krizi ve Spojených státech už padly za oběť i české pivo a guláš s knedlíkem. Svůj provoz kvůli pandemii ukončila jediná česká restaurace ve Washingtonu. Jak ještě před jejím uzavřením zaznamenal náš zpravodaj Jan Kaliba, kromě Čechů sloužilo Bistro Bohém i Američanům a cizincům.

Nuno Alves pochází z Angoly, už léta ale žije tady v Americe. Svou rodinu vzal na guláš s knedlíkem, tedy na jídlo, které si kdysi oblíbil během svých středoškolských studií v Pelhřimově.

Na koleji jsme jednou pořádali soutěž, kdo sní nejvíc knedlíků. Vyhrál jeden Angolan, který jich spořádal dvacet dva. Ale pak se odvalil do postele a udělalo se mu blbě,“ směje se. „Já jich snědl asi jedenáct.“

Knedlík, to je, oč tu běží

Čtěte také

Tady v Bistru Bohém servírují knedlíky vždy dva. „Dva knedlíky jsou nejlepší počet, Čech si vždycky řekne víc. Někdo z jiné kultury nemá ponětí, co to je, a většinou jich hodně zůstávalo. Hodně lidí tu jí knedlíky rukama, jako chleba,“ vysvětluje Daniel Sidzina, druhý – a kvůli dopadům pandemie také poslední – majitel české restaurace ve Washingtonu. 

Když do podniku přišel nový kuchař, kvůli knedlíkům ho vždy speciálně zaučoval. Hosty českého původu považoval za ty, díky kterým si může ověřit, že jeho kuchaři chuť českých jídel stále dobře trefují. Ale základem tu vždy byla nečeská klientela, často se chodívali také takzvaní „hosti z nostalgie“ – jako právě Angolan Nuno.

Vzpomínky na smažák

Ten strávil na Střední průmyslové škole strojnické v Pelhřimově pět let, takže z Česka odjel v roce 1994. Od té doby měl knedlíky jen jednou, než si na ně přišel zavzpomínat do české restaurace ve Washingtonu, kde teď žije.

„S jídlem to bylo v Československu ze začátku náročné, ale časem jsem si právě knedlíky a guláš oblíbil. Moje typické české jídlo byl maďarský guláš. Zkusil jsem i smažený sýr, ale bylo to velmi zvláštní. Jak se míchaly ty chutě – sýr a hranolky… byla to trochu matoucí chuť,“ směje se. 

A rovnou zavzpomíná i na české pivo. Když jsem k vám přijel, bylo mi patnáct, takže předtím v Angole jsem pivo nepil. Začal jsem pak v Česku rovnou tím nejlepším na světě,“ vybavuje si.

Poslední sezona

Znovu si ho dal spolu s oblíbeným gulášem a houskovým knedlíkem v Bistru Bohém. Po pandemii už si to ale nezopakuje. Jediná česká restaurace ve Washingtonu a okolí dopady koronaviru nepřečkala, a tak podzimní sezona s kačenou a zelím coby hlavním lákadlem už v americkém hlavním městě nezačne.

autoři: Jan Kaliba , als
Spustit audio

Související