Americké burgery a české pivo? Recept na úspěch, říká rodák z USA

7. listopad 2012
Zblízka

Kdyby amerického prezidenta volili jen ti Američané, kteří pobývají v Praze, dopadlo by prý klání o Bílý dům jednoznačně. Tvrdí to rodák z Chicaga Max Munson, který už 18 let provozuje v centru Prahy restauraci s pravými americkými hamburgery.

Zdejší Američané jsou podle něj většinou příznivci demokratického kandidáta na prezidenta, zatímco republikánů žije v našem hlavním městě jen zlomek. Koho podporuje on sám, to raději z taktických důvodů jako majitel restaurace neříká.

Před čtyřmi lety byl v jeho podniku hitem takzvaný Obama Burger. Když letěl americký prezident poprvé v Air Force One, dal si prý právě hamburger. Avšak bez slaniny a s dijonskou hořčicí, přibližuje restauratér.

Proč vozit sovy do Athén? ptá se Američan žijící v Česku

Klasický americký burger se podává s rozteklým čedarem a křupavou slaninou. A přestože v podniku servírují americké jídlo, na nápojovém lístku se vyjímá i české pivo.

„Je to dobrá kombinace. Mnohé firmy se několikrát snažily prodat americké pivo v Čechách, mně se to však vždycky zdálo jako nesmysl. Proč vozit naše vodová piva z Ameriky do ráje pivařů?“ vznáší Max Munson řečnickou otázku.

Čtěte také

Vypadá spíš jako bankéř než jako člověk, který se už 18 let věnuje přípravě hamburgerů. „Přijel jsem do Československa v roce 1992, a to vlakem jako turista. Bydlel jsem ve Francii. Praha byla krásné město, líbily se mi tu holky a levné, dobré pivo,“ vzpomíná Max Munson.

„V Paříži jsem pracoval jako učitel angličtiny. Dostával jsem tam 16 až 20 dolarů za hodinu, v Česku pouze jeden dolar za hodinu. Věděl jsem, že si budu hledat jiné zaměstnání,“ dodává.

V restauraci jako na divadelním pódiu

Připouští, že burger nemá pověst zdravého jídla. Nezbytné je podle něj používat kvalitní maso. A hranolky si jako přílohu dává jen málokdy.

„V Americe jsme zvyklí jíst rukama, v Evropě to vůbec není zvykem. Používáme obě ruce a doufáme, že bulka drží,“ radí. „Tady to je většinou v pohodě.“

Restaurace na první pohled vypadá jako český podnik, jen na stěnách visí plakáty Rolling Stones nebo Led Zeppelin. „V roce 1994 to vůbec nevypadalo jako česká restaurace. Dlouhý dřevěný bar uprostřed žádná česká restaurace neměla,“ upozorňuje hrdě majitel.

Podle personálu má šéf jeden zvláštní požadavek. „Abychom byli jako na pódiu. Takže hrát a být milí, i když máme špatnou náladu,“ říká pohledná servírka Lucie.

autor: psp
Spustit audio