Víno a plíseň v symbióze. Slovenský Tokaj překvapí plesnivými sklepy i svěžím vínem se sopečnými tóny

Tokajské víno je pro většinu z nás synonymem pro sladká bílá dezertní vína původem z Maďarska. Menší část historické vinařské oblasti Tokaj ale v roce 1918 po vytyčení nových hranic připadla Československu. Dodnes tam pěstují tokajské odrůdy jako Furmint, Lipovina nebo Muškát žlutý a o staletí staré řemeslo patřičně pečují. Slovenští vinaři z Tokaje už taky desítky let trpělivě vysvětlují, že tradiční tokajské vůbec nemusí odpovídat zažitým představám.

Klesáme po schodech do příjemného chládku, do rozsáhlých sklepů vinařství Ostrožovič v obci Veľká Tŕňa. Světlo žárovek ozařuje stovky sudů, kde zraje slavné sladké víno. Co ale člověka zarazí a věřím, že často i vystraší, je všudypřítomná plíseň. Bílé, hnědé a černé chomáče pokrývají strop, do stěn vytesané sochy i samotné sudy.

Plíseň pokrývá vše – sudy, zdi i do kamene vytesané sochy

„Víno s plísní fungují v takové symbióze – plíseň žije z vína a vínu zase plíseň dodává aroma,“ vysvětluje someliér Martin Borský.

Zatímco chystá degustaci pro velkou skupinu hostů, popisuje, jaké chutě k Tokaji patří: „Pro Tokaj je specifická tzv. tokajská chlebovinka, to znamená, že víno vám může chutnat po švestkách nebo povidlech, potom může dosahovat tónů ořechové, mandlové chuti.“

Na správné zrání vína v podzemí dohlíží i do zdi vytesaná socha uherského krále Bély IV. Poté, co region ve 13. století zpustošily mongolské vpády, sem vyslal italské osadníky, aby obnovili místní vinohrady. A právě oni s sebou přinesli i dnes typické tokajské odrůdy.

Otec tokajského vína Béla IV. ve sklípku dohlíží na zrající sudy

Překvapivě suché a svěží

„Je pravda, že vlajková loď regionu Tokaj je sladké víno, ale to tvoří jen 15 až 25 % produkce. Je tu celá paleta krásných suchých vín, ale ta nejsou tak všeobecně známá. S tím zápasíme už v podstatě 35 let,“ vysvětluje už zpátky nad zemí s výhledem na vinohrad majitel vinařství Jaroslav Ostrožovič.

A teď se bude ochutnávat. „Máme nalitý Furmint, tedy naši základní odrůdu, výběr z hroznů 2022,“ přiťukáváme si na úvod vínem, které rozhodně nepatří mezi dezertní. Furmint je suchý, ale svěží. Cítím různé ovocné chutě, krásně vyvážené lehkou kyselinkou.

Společně se mnou ochutnává i turistka Veronika: „Jsem samozřejmě přesně v tom týmu, který si myslel, že tokajské víno je sladké a dezertní, takže jsem velice mile překvapená. Je to výborné víno.“

Pak zkoušíme ještě polosladké cuvée odrůd Furmint a Lipovina, krásně lehké komplexní víno, ve kterém vyniká minerální chuť místních sopečných půd.

Čtěte také

Vinař na dovolené

Pana Ostrožoviče se ptám, jaké je to být vinařem na Tokaji. Odpovídá s vášní a se značnou nadsázkou, že to ani nepovažuje za práci. „Často dostávám otázku, kdy jezdím na dovolenou. Říkám na to: ‚Co to je? Já jsem na dovolené celý rok.‘ Ve skutečnosti si myslím, že když děláte to, co vás baví, tak to nemá chybu,“ usmívá se.

Vinařská oblast Tokaj zasahuje na Slovensko jen z asi 10 %. Místní ale tvrdí, že na maďarské straně hranic se zaměřují spíš na množství vína než na jeho kvalitu. Porovnat to nemůžu, ale odvážím se říct, že přinejmenším na slovenskou stranu Tokaje mohou s klidem vyrazit i milovníci suchých, lehkých a svěžích vín.

autoři: Ladislav Novák , and
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat