Tři bratři a bratranec založili rodinný podnik. Na Kypru vaří Pivo z českého sladu

Při dovolené na Kypru vám možná v baru nabídnou Pivo. A bude to Pivo s velkým P a ještě psané řeckou alfabetou. Pivo se totiž jmenuje kyperský minipivovar, který založili tři bratři a jejich bratranec. Spojují je vysokoškolská studia v České republice, vášeň pro vaření piva a snaha kultivovat blízkovýchodní Kypřany v konzumaci zlatého moku.

Kontaminace přichází zevnitř, takže nádoby musí být úplně čisté, musíme mít všechno dobře sterilní,“ poučuje mě hned zkraje Alexis Alexiou. Nejdřív jsem si připadal trochu jako v nemocnici. Hned jsem dostal návleky. „Děláme všechno proto, abychom uchovali čistotu našeho piva,“ vysvětluje Alexis.

Mluví dobře česky a je tady v hale v průmyslovém areálu u dálnice z Larnaky do Nikosie s dalšími třemi kluky: „Je to úplně rodinný podnik. S Christosem jsme dvojčata, studovali jsme v Česku. Christos studoval chemii na VŠCHT v Praze a já jsem studoval informatiku. Angelos je nejmladší a nejvyšší bratr a Thanasis je bratranec,“ představuje mi členy podniku.

Vášeň, která začala v Lysolajích

Značka vašeho piva je mi trochu povědomá, uvažuji. „Pivo. Studovali jsme v Česku, žili jsme tam dlouhodobě, tak to píšeme řecky s p, pak ječmen, pak v a chmelová šiška. Pivo je pro nás spojené s Českem, kde jsme se ho naučili vařit a zní jako místní slovo,“ vysvětluje Alexis.

Čtěte také

Christos, Alexisovo dvojče, bydlel na studentském bytě v pražských Lysolajích, a tam také začal podomácku vařit pivo. A Alexisova studia v Brně nabrala neplánovaný směr:„Nedokončil jsem studium, začal jsem brát pivo hodně vážně,“ – takže přesedlal na praktické studium výroby piva. „Ale nemůžeme mluvit o pivu a nepít pivo!“ Jak se řekne na zdraví kypersky? „Eiva.“

Bratranec Thanasis mě zjevně považuje za posla z pivní říše: „Teď jste se stal součástí kontroly kvality. Nevadí, že nejste odborník. Jako Čech to máte v DNA, takže jste už na slušné úrovni znalostí, kterou jiní dosahují mnohem obtížněji.“

Na české Pivo český slad

No a Angelos, který své bratry a svého bratrance převyšuje snad o půl metru, je zároveň kapitánem kyperské volejbalové reprezentace. Musí tak stíhat tréninky s míčem i vaření piva.

„Teď pijeme Blondie, to je pivo českého plzeňského typu, na to používáme slad z českých sladoven. Chmel máme pravý žatecký červeňák a kvasnice přímo z Chmelařského institutu – na pivo českého typu používáme české suroviny, na pivo amerického typu zase americké,“ popisuje.

Alexis mi teď ukazuje pytle s českým sladem: „To je duše piva, slad, takže chceme to nejlepší. Ochutnáme pšeničné pivo?“ „Rád, ale jenom ochutnám,“ musím se smát. Takže tohle bude ochutnávka během procesu zrání. A já už nebudu Alexise, Christose, Angelose a Thanasise zdržovat od práce, začínají totiž lahvovat novou várku dobrého Piva s velkým P.

Spustit audio

Související