Chmelová chobotnice, albín nebo černá kráva. V bělehradském minipivovaru Dogma mají piva nejen zvláštní chuť, ale i názvy

Pivo se musí vařit s láskou. To platí nejen o ležácích nebo o svrchně kvašených pivech. Lásku k pivu se v obyvatelích srbského Bělehradu snaží už několik let pěstovat malý pivovar Dogma, který vaří piva nejen různých chutí, ale i s velmi nápaditými názvy. Malou ochutnávku si tam dopřál reportér Pavel Novák. Mnoho toho nevypil, ale o to víc se dozvěděl.

Do pivovaru Dogma je to z centra Bělehradu necelých deset minut taxíkem. Je to nejlepší způsob dopravy, protože do pivovaru přece jede člověk ochutnat a popít nějaké to pivo, a tak za volant potom nesedne.

Čtěte také

Pivovar, který vybudovali dva kamarádi z dětství, se nachází v budově bývalého cukrovaru na dohled od slepého ramene řeky Sávy. První budovu si tu nadšenci pro speciální piva pronajali před skoro čtyřmi lety a začali vařit piva s různými příchutěmi a s různou silou.

Nic pro konzervativce

K ochutnání jsem dostal pohár piva „Just a berry gose“, červené slano-kyselé pivo je podle popisu dobarvované červeným rybízem a ochucené zázvorem. Chuť je to hodně nezvyklá. Člověk zkrátka musí zapomenout na to, jaké má tradiční představy o pivu.

Nemusí to být vždy zlatavý, nahořklý perlivý nápoj, kterého se vypijí půllitry za večer. Někdy prostě pivo může chutnat úplně jinak, pije se jako delikatesa a vychutnává se.

Hoptopod je název odvozený od anglického názvu chmele „hop“ a srbského slova označujícího chobotnici „oktopod“

„Náš koncept je takový, že celý rok vaříme čtyři stěžejní značky piva, takové naše vlajkové lodě. A k tomu sem tam uvaříme nějakou sezónní specialitu,“ popisuje Vlado Stojkovič, vystudovaný technolog zpracování potravin.

Nomen omen

On a jeho kamarádi také experimentují s názvy piv. Jméno nápoje na etiketě lahve nebo na pípě má spotřebitele informovat, co může čekat.

Třeba název Hoptopod je podle Vlada složenina z anglického názvu chmele „hop“ a srbského slova označujícího chobotnici „oktopod“. Při polknutí doušku tohoto piva vás tedy nejspíš obejme chmelová chobotnice.

Svetionik je, jak slovanský název napovídá, světlé, lehké pivo. Albino je zase něco mezi bílým pšeničným a světlým pivem. Pod názvem Crna krava se zase skrývá černé pivo s mléčnými bakteriemi. Piva tu vaří zkrátka s fantazií.

Láska bez pochybností

Kdo nemá fantazii, těžko si z nabídky pivovaru Dogma vybere bez potíží

Ještě zbývá vysvětlit jméno samotného pivovaru. Podle Vlada Stojkoviče je Dogma chytlavý název. Je v tom něco magického a vzrušujícího a také je to mezinárodně známý pojem, vysvětluje. Dogma je také něco, o čem se nepochybuje.

Dogma je zkrátka pivovarnická i životní filozofie pana Vlada Stojkoviče. Chce, aby lidé nepochybovali o tom, co dělá, ale ani o tom, co mají ve sklenici nebo co vidí kolem sebe.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související