„Jsem hrdý, co všechno dokázala.“ Na prestižním šampionátu řezníků v Paříži zazářila i Češka ze Slovácka

Největší audioportál na českém internetu

Monika Remešová byla s výsledkem své práce na řeznickém světovém šampionátu spokojená | Foto: Martin Balucha, Český rozhlas

Zápisník Martina Baluchy

Paříž minulý týden hostila světový šampionát řezníků. Do francouzského hlavního města se sjely týmy z 16 zemí. Česko v soutěži mladých řezníků a řeznic reprezentovala 28letá Monika Remešová ze Slovácka.

Svou svěřenkyni přijel do Paříže podpořit její mentor, známý pražský řezník František Kšána. „Monika je v tuto chvíli řeznice, která v obchodě připravuje maso na pulty, než se otevře,“ vysvětluje, jak je soutěž koncipovaná a vypráví, že Monika Remešová se řeznicí „narodila“ na Novém Zélandu.

Čtěte také

Nejdřív tam pracovala v sadu a pak v masokombinátu, kde ji řemeslo učil i Hugh Robertson, který do Paříže přijel s novozélandským týmem řezníků.

„Byla úžasná. V regionální soutěži na Novém Zélandě vyhrála poměrně přesvědčivě. Je velmi pracovitá, opravdu na mě zapůsobila. Jsem hrdý na to, co všechno dokázala,“ zhodnotil Moničiny první závody a úspěchy.

Na výstavišti Porte Versailles má Monika Remešová ale taky českou podporu. Jedním z pěti jejích hlasitých fanoušků z Popovic je i budoucí manžel Honza: „Pro mě jsou to větší nervy než pro ni, protože to zvládá úplně s klidem, si myslím.“

Soutěžící řeznice Monika Remešová a její mentor František Kšána

Zélandsko-česká přehlídka

Po dvouapůlhodinovém výkonu, kdy se oháněla noži, a dokonce i pilkou, je Monika sice vyčerpaná, ale spokojená. „Mám dost a jsem ráda, že už je to u konce. Co jsem mluvila s kamarády, kteří tady taky soutěžili, říkali, že to byla asi nejtěžší soutěž – už kvůli tomu masu, kvůli standardům, které Francouzi mají,“ popisuje už s úsměvem na tváři.

Moničin soutěžní stůl je založený na typických novozélandských specialitách, ale představuje i něco z české kuchyně. Všechno je to syrové maso, ale krásně nakrájené a naaranžované, marinované a okořeněné.

„Bylo to velice těžké, ale myslím si, že se mi to povedlo,“ hodnotí česká soutěžící svůj výkon.

Fanklub Moniky Remešové z Popovic

Monika Remešová sice nakonec neskončila na bedně, ale v Paříži si získala respekt, a to i Francouzů, kteří v její soutěži obsadili tři první místa.

„Je to opravdu velmi dobré. Doteď jsem práci českých řezníků moc neznal. Kdybych si mohl dovolit drobnou konstruktivní kritiku, bylo by dobré ještě zapracovat na prezentaci. Ale i teď je všechno dotažené do konce, krásně vyzdobené, barevné, rozmanité. Je to velmi zajímavé,“ chválí výkon české reprezentantky Thomas Guyomar z francouzského řeznického týmu.

Povstanou čeští řezníci?

Monika Remešová chce v následujících měsících odložit nože do pouzdra a místo nich do rukou častěji brát jehlu – šije totiž kroje. Ostatně svůj vlastní kunovský kroj si vzala i na vyhlášení výsledků řeznického šampionátu.

Výsledný stůl francouzské řeznické reprezentace

Na Moničinu závodní dráhu ale chtějí navázat další čeští řezníci.

Miroslav Panuška pochází z dlouhé linie řezníků, kteří měli dokonce ochrannou známku na první českou výrobu uherského salámu. Po návratu z Nového Zélandu s přítelkyní založili projekt, který má za cíl spojit co nejvíc podobně nadšených řezníků.

autoři: Martin Balucha , and

Související