„Jsem hrdý, co všechno dokázala.“ Na prestižním šampionátu řezníků v Paříži zazářila i Češka ze Slovácka
Zápisník Martina Baluchy
Paříž minulý týden hostila světový šampionát řezníků. Do francouzského hlavního města se sjely týmy z 16 zemí. Česko v soutěži mladých řezníků a řeznic reprezentovala 28letá Monika Remešová ze Slovácka.
Svou svěřenkyni přijel do Paříže podpořit její mentor, známý pražský řezník František Kšána. „Monika je v tuto chvíli řeznice, která v obchodě připravuje maso na pulty, než se otevře,“ vysvětluje, jak je soutěž koncipovaná a vypráví, že Monika Remešová se řeznicí „narodila“ na Novém Zélandu.
Čtěte také
Nejdřív tam pracovala v sadu a pak v masokombinátu, kde ji řemeslo učil i Hugh Robertson, který do Paříže přijel s novozélandským týmem řezníků.
„Byla úžasná. V regionální soutěži na Novém Zélandě vyhrála poměrně přesvědčivě. Je velmi pracovitá, opravdu na mě zapůsobila. Jsem hrdý na to, co všechno dokázala,“ zhodnotil Moničiny první závody a úspěchy.
Na výstavišti Porte Versailles má Monika Remešová ale taky českou podporu. Jedním z pěti jejích hlasitých fanoušků z Popovic je i budoucí manžel Honza: „Pro mě jsou to větší nervy než pro ni, protože to zvládá úplně s klidem, si myslím.“
Zélandsko-česká přehlídka
Po dvouapůlhodinovém výkonu, kdy se oháněla noži, a dokonce i pilkou, je Monika sice vyčerpaná, ale spokojená. „Mám dost a jsem ráda, že už je to u konce. Co jsem mluvila s kamarády, kteří tady taky soutěžili, říkali, že to byla asi nejtěžší soutěž – už kvůli tomu masu, kvůli standardům, které Francouzi mají,“ popisuje už s úsměvem na tváři.
Moničin soutěžní stůl je založený na typických novozélandských specialitách, ale představuje i něco z české kuchyně. Všechno je to syrové maso, ale krásně nakrájené a naaranžované, marinované a okořeněné.
„Bylo to velice těžké, ale myslím si, že se mi to povedlo,“ hodnotí česká soutěžící svůj výkon.
Monika Remešová sice nakonec neskončila na bedně, ale v Paříži si získala respekt, a to i Francouzů, kteří v její soutěži obsadili tři první místa.
„Je to opravdu velmi dobré. Doteď jsem práci českých řezníků moc neznal. Kdybych si mohl dovolit drobnou konstruktivní kritiku, bylo by dobré ještě zapracovat na prezentaci. Ale i teď je všechno dotažené do konce, krásně vyzdobené, barevné, rozmanité. Je to velmi zajímavé,“ chválí výkon české reprezentantky Thomas Guyomar z francouzského řeznického týmu.
Povstanou čeští řezníci?
Monika Remešová chce v následujících měsících odložit nože do pouzdra a místo nich do rukou častěji brát jehlu – šije totiž kroje. Ostatně svůj vlastní kunovský kroj si vzala i na vyhlášení výsledků řeznického šampionátu.
Na Moničinu závodní dráhu ale chtějí navázat další čeští řezníci.
Miroslav Panuška pochází z dlouhé linie řezníků, kteří měli dokonce ochrannou známku na první českou výrobu uherského salámu. Po návratu z Nového Zélandu s přítelkyní založili projekt, který má za cíl spojit co nejvíc podobně nadšených řezníků.
Související
-
Dobré maso je jako kvalitní víno, do toho si colu taky nenalejete. Řezník Kšána radí, jak grilovat
Jak maso správně ogrilovat a které vybrat? A proč je dobré maso nejdřív natemperovat? „Musíme mít pořádně rozpálenej gril,“ popisuje řezník František Kšána.
-
Chtěl jsem do klobás přidávat cín a měď, ale měď je drahá, přišel bych na buben, říká mistr uzenář
Čeněk Strnad je mistr uzenář a muž mnoha talentů. „Naučil jsem se spoustu věcí, protože mě to bavilo,“ připouští skromně. Co nesmí chybět v poctivých klobásách?
-
Když si kupujete maso, dívejte se řezníkovi na ruce, doporučuje řeznický mistr Kšána
Jaký je rozdíl mezi zráním a stařením masa? Který tradiční recept byl nejtěžší objevit, ověřit a vyzkoušet? Lucie Výborné odpovídá mistr řezník František Kšána.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Odhadl Trumpa, vsadil na zlato a pád amerických akcií. Investor Barta opět očekává úspěšný rok
-
‚Nevzdáme se nezávislosti.‘ Harvardova univerzita odmítla požadavky vlády, ta jí pozastavila financování
-
Česká firma dodávala do Myanmaru software na ‚vysávání‘ dat z mobilů. Tvrdí, že sankce neporušila
-
Trump je totálně korumpovatelný, Čína ho má dokonale přečteného, je přesvědčený politolog Klvaňa