Vegeta v bramboráku? To je diskvalifikace, mají jasno chorvatští Češi. Pořádají Dny bramboráků

Krajané v Chorvatsku udržují nejrůznější české zvyky a tradice a se stejnou péčí přistupují i k tradičním receptům svých babiček. Jedním z nich jsou bramboráky, pro které mají dokonce vlastní slavnost. Česká beseda Horní Daruvar o víkendu uspořádala už 10. ročník Dnů bramboráků.

Lipovačky, tedy ženy z obce Lipovec, vyhrály soutěž na hornodaruvských Dnech bramboráků už třikrát. A o titul chtějí zabojovat i letos. „Tajnou přísadu máme, ale tu vám nepovíme,“ smějí se. Recept na těsto je prý 100% český a stejně tak i majoránka.

„My jako organizátoři zajišťujeme čtyři základní suroviny: brambor, mouku, mléko a vajíčka. Všechno ostatní si dodávají soutěžící,“ vysvětluje předseda České besedy Horní Daruvar Damir Malina.

Soutěžní tým Česká beseda Dežanovec

O pár stánků dál už připravují bramboráky krajané a krajanky z besedy Dežanovec. Je to nejspíš jediný tým, který použil na smažení sádlo. A kromě něj ve svém receptu sázejí také na hodně majoránky.

Majoránka je základ

„Před deseti lety jsme si vymysleli tuto slavnost, protože různé české besedy u nás v Chorvatsku smaží bramboráky na svých akcích,“ říká Damir Malina a dodává, že sám nejmíň dvakrát třikrát ochutná. „Majoránku tady máme na pytle, malé balení už nám nestačí, takže se dováží z Česka. A česnek musí být pravý, domácí.“

Většinu konkurence týmů z Lipovce a Dežanovce tvoří skupiny z jiných obcí s českou menšinou. Do soutěže se pravidelně zapojují i Dečci popečci, jak si říkají.

„Nejsme součástí české menšiny, ale většina z nás má českou národnost. Jsme takový smíšený tým,“ vysvětlují. „Recept máme tady od kolegy, myslím, že ho má po babičce.“

Lipovačky, ženský tým České besedy Lipovec si opět odváží vítěznou bramborákovou trofej

Bramborák s vegetou? Diskvalifikace!

Devět soutěžních bramboráků hodnotí porota složená ze zaměstnanců daruvarských restaurací, kteří mají české kořeny, a tak vědí, jak má správný český bramborák chutnat.

Česká beseda Horní Daruvar pořádala letos Dny bramboráků už po desáté

A nejenže mají krajané jasno v tom, jaké přísady do správného bramboráku patří, taky přesně vědí, jakou chuť v něm cítit nechtějí. „Bramborák s vegetou, to je diskvalifikace,“ říká nekompromisně Damir Malina.

Zhruba o tři a půl hodiny později už jsou všichni dobře najedení, týmy pomalu uklízejí své stánky a jejich zástupci si jdou poslechnout, jaký je letošní verdikt poroty. A Lipovačky opět nezklamaly – i z letošního klání odjíždění neporažené.

autoři: Tea Veseláková , and
Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat