Rohlík, to je svátek. Krajané ve Washingtonu to vědí, a tak si pečou čerstvé rohlíky sami doma

Typickým bílým pečivem v Severní Americe je bagel, tedy kynuté hutné kolečko s otvorem uprostřed. Na pletenou housku, nebo dokonce rohlík ve Spojených státech narazíte jen těžko. Proto se je Češi a Slováci ve Washingtonu učí péct sami doma. Zpravodaj v USA Pavel Novák byl při tom, když se krajané učili rohlíky péct. A sám si jich také pár uválel.

V arlingtonském bytě u Radky Herdon je dnes pekárna rohlíků. Svoji kuchyni totiž propůjčila k tomu, abychom si tady upekli české pečivo. Nachystáno je už vše potřebné – mouka, mléko, olej, kvasnice, sůl, vajíčka…

Jana Nohejlová vysvětluje Pavlu Novákovi, jak správně pracovat s těstem

Šéfkou celého tohoto domácího pečení je Jana Nohejlová, která už začíná odvažovat mouku a přidává do ní kvasnice. Správný poměr je totiž pro dobrý výsledek velmi důležitý, potvrzuje. „Těsto je jenom mouka, mléko, sůl, droždí a tuk – buď olej, nebo sádlo,“ vyjmenovává.

Vypadá to jednoduše, ale mám takové tušení, že to tak úplně jednoduché nebude.

Vůně dětství

Při výrobě těsta společně vzpomínáme, jaké byly rohlíky za našeho mládí, když jeden stál 30 haléřů a byl opravdu pěkný, tukový, hezky zatočený a hned tak neztvrdl. A aby byla atmosféra dokonalá, hrajeme si k tomu písničky z 80. let.

Nejlepší pečivo? Rohlíky, jaké si pamatujeme z dětství

Jana vypráví, že hodně cestuje a díky lyžování se podívala do nejrůznějších koutů světa. Asi před deseti lety v Austrálii se rozhodla, že si bude domov zpřítomňovat tam, kde zrovna je – prostřednictvím čerstvě upečených rohlíků. „Rohlík, to bylo něco takového svátečního,“ vysvětluje.

Trouba už je rozpálená na 200 °C, tedy na 400 stupňů Fahrenheita na americkém teploměru, a tak můžeme začít sázet. Předtím je ale ještě potřeba těsto potřít rozšlehaným vajíčkem a můžeme přidat i posyp – hrubozrnnou sůl, kmín, mák nebo třeba sezamová semínka.

A za několik minut už za všeobecného nadšení z trouby vyndáváme plechy s dozlatova vypečenými pletýnkami, houskami, rohlíky s kmínem, se solí i s mákem. Radost pohledět.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související