Díky Jarce a Milanovi si i v New Yorku můžete občas dopřát čerstvé rohlíky
Sehnat v Americe hrubou mouku na drobenku na koláč nebo tvaroh do buchet není vůbec snadné. Čeští a slovenští krajané si nenahraditelné potraviny nechají posílat z polských obchodů. V New Yorku už ale přes deset let funguje obchod Slovak–Czech Varieties, který provozují manželé Uhríkovi. Kromě dovezených potravin nabízí třeba i stolní hry, dřevěné hračky nebo motýlky do pánských obleků z různých materiálů, což je věc ve Spojených státech zatím nevídaná.
Stojíme v newyorské čtvrti Queens na ulici Jackson 10-59 před obchodem Slovak-Czech Varieties. Zatím se zdá, že v krámě nikdo není. Cinkám tedy za zvoneček, který tu visí, a za moment už se objevuje paní Jarka.
Čtěte také
„Prodáváme potraviny, hračky, suvenýry, drogerii… Na co si vzpomenete,“ představuje sortiment slovensko-českého obchodu, který provozuje spolu s manželem Milanem Uhríkem. A jak mám záhy možnost se na vlastní oči přesvědčit, rozhodně přitom nepřehání.
Rohlík made in USA
Zboží nabízejí manželé ve svém newyorském obchůdku opravdu nepřeberně. Úzkoprofilové zboží představuje v USA především jiná než hladká mouka, zákazníka z Čech a Slovenska ale potěší třeba i piškoty, brynza, knedlíky, a občas dokonce i rohlíky.
Nechci věřit, že by si manželé nechávali dovážet čerstvé pečivo z pekáren v Česku nebo na Slovensku, a jak mi Milan Uhrík záhy vysvětluje,
„Všechno tady má nějaký příběh,“ začíná zeširoka. „Přivezl jsem si z Česka rohlík, dal jsem ho tu pekaři a za čtrnáct dní mi upekl rohlík. Když jsou čerstvé, tak si lidi přijdou a nakoupí si do mrazáku.“
Pro Ameriku netypické zboží je také mák. „Většina místních to nezná, ale Evropani chodí – už si zvykli, že ho tady máme, takže třeba Maďaři, Poláci, samozřejmě Češi, Slováci,“ vyjmenovává Jarka.
„Pro Američany to je droga, je to vlastně opium. Když si uděláte test na drogy, tak se v krvi ukáže opium.“ A já dodávám, že to by ovšem museli spořádat nejmíň půl pekáče makových buchet.
Základ úspěchu jsou plné regály
„Věděli jsme, že evropské potraviny jsou daleko zdravější a chutnější než americké a taky v nich není tolik chemie. Zároveň tady nic takového nebylo, byla tu díra na trhu,“ vysvětluje Jarka, co je s manželem přivedlo na myšlenku otevřít si v New Yorku slovensko-český obchod.
Nejdřív zkoušeli prodávat na různých akcích a festivalech a vždycky se všechno vyprodalo. Od té doby uplynulo už 21 let a jejich obchodu se stále daří. „Musíme se snažit a mít plné regály. Když nebudou plné regály, tak to bude muzeum a můžeme tak akorát vybírat vstupné,“ přibližuje svoji obchodní filozofii Milan.
„Dokonce tady teď máme i nějaký textil, dětské ponožky s Večerníčkem, Rumcajdem… A manžel sám vyrábí dřevěné hračky, je to jeho koníček,“ ukazuje Jarka. Žádné lego, ale pravá československá hračka.
Související
-
Čerstvé, lokální a větší výběr. I Američané umějí nakupovat na farmářských trzích
Americká kuchyně nerovná se fast food a polotovary. Část Američanů se vrací k nakupování potravin od lokálních výrobců na trzích a ne ve velkých halách marketů.
-
Křupavý chleba jako doma si můžete dopřát i v USA. Stačí se zastavit u Jeffa v Richmondu
Zpravodaj ve Spojených státech Pavel Novák narazil v hlavním městě státu Virginie Richmondu na pekárnu, která peče evropský chléb. A našel ji, jak jinak než po čichu.
-
České hlavní město Spojených států leží uprostřed kukuřičných polí. Seženete tam koláče i jitrnice
Jedním z míst, kde se Čech stále cítí jako doma, i když se nachází uprostřed Ameriky, je Wilber ve státě Nebraska. Městečko se hrdě označuje za české hlavní město Ameriky.