Jiný kraj, jiný sýr, platí ve Francii. V novém pařížském interaktivním Muzeu sýrů je dovoleno přivonět i ochutnat

Paříž má vůbec první interaktivní muzeum sýrů. Najdete ho v domě ze 17. století na pařížském ostrově svatého Ludvíka. Ve sklepě a v chladicích boxech tam jsou vyskládané desítky druhů sýrů – od tvrdých kravských až po plísňové kozí s levandulí nebo s fíky. Dozvíte se taky o sýrových spolcích nebo o tom, proč se změnil tvar jednoho kozího sýra po Napoleonově neúspěšném tažení do Egypta.

„Tenhle sýr se jmenuje Valençay,“ ukazuje Pierre, sýrař a zakladatel muzea.

Sýrař a zakladatel muzea Pierre s kozím sýrem Le Valençay

„Říká se, že když se Napoleon vrátil z neúspěšného tažení v Egyptě, tak údajně přebýval na zámku Valençay, kde mu přinesli sýr ve tvaru pyramidy. Jakmile to Napoleon uviděl, tak prý vytáhl nůž, usekl pyramidě špičku a řekl, že už nechce vidět žádné pyramidy na svém stole. Potom se vyměnily formičky a teď má sýr tvar pyramidy s useknutou špičkou.“

Jiná legenda zase praví, že to byl Napoleonův ministr zahraničí Talleyrand, kdo nařídil useknout špičku kozímu sýru, aby slavnému vojevůdci nepřipomínala egyptské tažení.

Řekni, kde se vyrábí

Na zdech muzea visí velké dřevěné tabule, ze kterých se například dozvíte, jak se sýr vyrábí. Hned vedle najdete jednotlivé značky sýrů a kousek vedle taky sýrařská bratrstva – profesní družení, kterým se dřív říkalo gildy.

„Dalo by se říct, že jsou to takoví předchůdci dnešních odborových svazů. Každé sýrařské bratrstvo nebo sdružení má taky svůj kroj. Tady se můžete podívat třeba na spolek sýru Brie de Meaux. Nosí bílé šaty podle bílé krusty sýra. Mají taky čepec ve tvaru brie,“ popisuje Pierre.

Na zdech muzea visí velké dřevěné tabule, ze kterých se například dozvíte, jak se sýr vyrábí

Návštěvníci muzea mají k dispozici taky velkou interaktivní nástěnnou mapu Francie, kde jsou vyznačené hlavní památky, jako třeba Eiffelova věž nebo zámek Fontainebleau, ale taky tu najdete vyobrazené jednotlivé sýry.

A stejně jako se české děti na slepé mapě učí poznat, kde jsou města nebo řeky, mohly by se ty francouzské podle této mapy učit, kde se který sýr vyrábí. Stačí zmáčknout tlačítko u názvu sýra a na mapě se rozsvítí červené světýlko v místě, odkud sýr pochází.

Prodejce Guillame zdůrazňuje, že před konzumací by se měl sýr nechat aspoň dvě hodiny při pokojové teplotě

Víc než hvězd na nebi

„Bohatstvím Francie je velká rozmanitost sýrů, které se vyrábí různými způsoby a mají různou vůni i chuť. Chceme tady mít reprezentativní vzorek Francie. Zdaleka tu ale nemáme všechny druhy francouzských sýrů. Je jich prý víc než 2000, ale těžko je všechny spočítat,“ krčí rameny Guillaume, který v muzeu prodává sýry. Ty dozrávají ve zdejším sklepě.

Nejen jejich výroba, ale i správné skladování je věda. „Lednice je pro sýry příliš chladná, proto byste je měli vytáhnout aspoň dvě hodiny před konzumací. Jinak přijdete o víc než polovinu chutí a vůní. Je to jako s vínem,“ zdůrazňuje.

Ve sklepě muzea dostanete nejen ochutnat, ale můžete to taky všechno zapít skleničkou dobrého francouzského vína.

Francouzské sýry jsou fenomén. Typická je jejich neuvěřitelná rozmanitost
autoři: Martin Balucha , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související