Moldavsko se učí starat o své přírodní poklady. Národní park Dolní Dněstr na péči státu stále čeká

Údolní nivy na dolním toku řeky Dněstr vyhlásila před dvěma lety moldavská vláda za národní park. K naplnění představy, kterou mají o národních parcích našinci, ale ještě leccos schází. Jak se na chráněné území s mnoha ohroženými druhy dívají místní obyvatelé a co dělají pro jeho rozvoj ekologické organizace včetně českého spolku Arnika?

„Národní park je v Moldavsku poměrně nový jev. Na rozdíl do Spojených států nebo Evropy, není v Moldavsku zvykem chránit přírodu tímto způsobem. První – Orheiský – národní park vznikl před jedenácti lety. Národní park Dolní Dněstr vyhlásili teprve předloni,“ říká Petru Vinari z nevládní ekologické organizace Biotica.

Petru Vinari z ekologické organizace Biotica

V bílé dodávce sjíždíme z kopce na nedozírnou planinu, je to vlastně říční niva, údolí Dněstru. Řeka tudy meandruje a k Černému moři to není daleko. Parkujeme u takzvaného Starého Dněstru, slepého ramene, které prý kdysi bývalo hlavním řečištěm – než přišlo v roce 1838 silné zemětřesení a trasa Dněstru se posunula.

„Voda z Dněstru se dřív přečerpávala do slepého ramene, aby zemědělci mohli zavlažovat. Ale po rozpadu Sovětského svazu nebyly peníze a koryto Starého Dněstru se začalo zanášet a vysychat,“ vysvětluje můj průvodce. „Proto jsme před pár lety udělali malý projekt: Část koryta jsme vyčistili a na jeho březích vysázeli větrolamy, abychom řeku ochránili před půdní erozí. A vidíte, že voda se sem pomalu vrací.“

Za humny je příroda

Petru mluví po většinu času rumunsky, na exkurzi do národního parku totiž provází kromě mě taky skupinu učitelek z okolního jihomoldavského okresu Štefan Voda.

Petru Vinari z nevládní organizace Biotica vykládá učitelkám z okresu Stefan Voda v takzvané Turecké zahradě

Paní Ljudmila učí biologii a chemii v nedaleké Semjonovce: „U nás je to složitější, protože na rozdíl od národního parku nemáme vodní zdroje. A jak se opakují sucha, začalo nám vysychat i jezero – jediné, ke kterému jsme se vždycky chodili koupat nebo rybařit. Chci se tady zeptat, jestli by nám nepomohli ho vyčistit,“ vypráví.

Park dosud neznala a moc se jí tu líbí. „Teď sem můžu vzít i děti, ukázat jim krásy naší země a říct jim, že je potřeba je chránit. To je nejdůležitější,“ shrnuje Ljudmila.

Národní park Dolní Dněstr se rozkládá na cca 60 tisících hektarů a Petru Vinari z organizace Biotica ho kvůli častému výskytu ohrožených druhů přirovnává ke genetické bance, která může pomoct obnovit narušené biotopy nejen v Moldavsku.

Jsou tady bezzásahové mokřadní zóny jako třeba lužní les s názvem Turecká zahrada – takový vzorek lesa, jak mohl vypadat před stovkami let. Jsou tady zóny, které se ekologové snaží do stavu bezzásahovosti teprve přivést. A v neposlední řadě je tady člověk.

Národní park Dolní Dněstr se rozkládá na cca 60 tisících hektarů

Papír versus realita

Zatímco některé vesnice odmítly, tak dalších 13 souhlasilo a staly se součástí národního parku. „Je u nás moc krásně, máme se čím chlubit. Na břehu Dněstru jsme vyčistili pláž a staráme se o ni, každé léto máme spoustu hostů,“ říká starostka obce Raskajec Ljudmila Zagorcová.

Podle starostky obce Răscăieți Ludmily Zagorecové vesnice v národním parku už teď profituje z rostoucího turismu

„Samozřejmě ještě hodně práce je před námi, zvlášť pokud jde o životní prostředí. Čekáme na legislativní kroky vlády, na zřízení správy parku, ale zároveň každý člověk v obci musí začít od sebe. Musí si uvědomit, že životní prostředí pomáhá nám a my proto musíme pomáhat jemu.“

Slovy o čekání na legislativní kroky a zavedení funkční správy starostka naráží na to, že moldavská vláda sice národní park v dubnu před dvěma lety vyhlásila, od té doby zůstává ale do značné míry jenom na papíře. Je to idea, která se začíná zhmotňovat především díky ekologickým organizacím a místním samosprávám.

autoři: Tomáš Havlín , and
Spustit audio

Související