Krajánci v Chorvatsku důsledně udržují české zvyky, pomalu jich ale ubývá

Co byste řekli svíčkové na smetaně s chorvatským nádechem? O video recept se na internetu podělila Ana Radoja. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby autorka receptu nebyla členkou České besedy Rijeka a nepřipravovala svíčkovou v Chorvatsku. Česká beseda sídlící v Domě T. G. Masaryka je jedním z nejmladších krajanských spolků Čechů v zemi u Jadranu.

Já už jsem se v Chorvatsku narodila. Mí rodiče se tady také narodili, z prarodičů se jen jedna babička narodila v Čechách.“ Sněžana Hercegová je jednou z více než sto šedesáti členek a členů České besedy v Rijece, která od roku 2009 sídlí v Českém domě Tomáše Garrigua Masaryka v Rijece.

Archaická čeština s croatismy

Pochází původně z Daruvaru, kde žije většina chorvatských Čechů. Doma prý mluvili chorvatsky. Česky se naučila v jedné z daruvarských českých škol a jak říká, spousta jejích vrstevníků už jazyk svých předků zapomněla.

Čtěte také

Už česky nemluví, nebo mluví špatně, nebo mluví naší češtinou. Je trochu archaická a používá croatismy,“ popisuje.

Dnes už důchodkyně, dříve profesorka matematiky Sněžka Hercegová si češtinu udržuje čtením knih a sledováním českých filmů: „Každé pondělí je český film, začalo to s Menzelovými filmy.“

Jazyk si chorvatští Češi snaží modernizovat třeba i díky českým turistům nebo studentům přijíždějícím v rámci Erasmu.

Folklor, sbor, divadlo

Kromě péče o to, aby se z Chorvatska čeština nevytratila, se členové spolku starají taky o české tradice, jak říká místopředsedkyně České besedy v Rijece Sněžana Husáková: „Máme folklorní skupiny, máme sbor, které zpívá lidové písně, máme divadýlko, které hraje v českém jazyce, a máme kreativní skupinu, která se jmenuje A je to.“

Například na Vánoce si tak členové skupiny A je to ozdobili vánoční stromek vlastnoručně vyrobenými perníky, které provoněly celou halu domu.

Aktivním členem besedy je i František Kuželka: „Narodil jsem se na Srbsko-Rumunské hranici a přesunul jsem se do Rijeky tak v sedmdesátém osmém roce. Tady žiju a pracuju. Před dvěma lety jsme byli v Praze, tančili jsme tam. Tančím a zpívám a trochu hraju divadlo,“ představuje se.

Čtěte také

Působí ve smíšeném pěveckém sboru Nostalgie a folklorní taneční skupině dospělých. Kromě českých písní a tanců má rád taky české pivo. Při povídání mi ale nabízí Travaricu – tradiční pálenku z bylin.

Chorvatských Čechů ubývá

Českých krajanských spolků je v Chorvatsku jednatřicet. Zastřešuje je pak Svaz Čechů se sídlem v Daruvaru, který vznikl už v roce 1921. Podle Sněžany Hercegové ale chorvatských Čechů ubývá: „Protože se třeba moje děti nezapisují.“

Ve třicátých letech minulého století se k české národnosti v Chorvatsku hlásilo asi čtyřicet tisíc lidí. V roce 2011 při sčítání lidu už jich bylo necelých deset tisíc. I přes svůj klesající počet chorvatští Češi udržují české tradice často důsledněji než obyvatelé Česka.

Archaickou češtinu si potomci českých přistěhovalců v Chorvatsku aktualizují českými filmy a stykem s turisty
Spustit audio

Související