Potomci českých přistěhovalců v Chorvatsku se ke svým kořenům hrdě hlásí

Chorvatským fotbalistům budou pravděpodobně při dnešním finále světového šampionátu fandit i potomci českých přistěhovalců. Nejvíc jich žije v chorvatské Slavonii na severu země, ale české krajany potkáte i na východě u srbských hranic – ve městě Osijek. Tamní Česká beseda má asi 60 členů, z nichž více než 20 jsou potomci českých přistěhovalců z doby monarchie a první republiky.

Poslední české vesnici v srbském Banátu hrozí zánik. Krajané v ní žili po dvě století

Domy krajanů v obci Češko Celo pozvolna chátrají

Českou stopu najdete také v srbském Banátu. Jednu z jeho nejkrásnějších obcí – České Selo – tu krajané založili už před téměř 200 lety. Dodnes se v ní pravidelně pořádají setkání, posvícení i jednání jednotlivých spolků z ostatních měst a vesnic, kde Češi žijí. Mladí krajané ovšem stále častěji odcházejí za prací, a to i do České republiky. Českému Selu tak hrozí zánik.

„Přišli sem naši pradědečkové, myslím, že to bylo v roce 1928,“ říká pěknou češtinou krajanka Vlasta Kopićová. Předkové českých krajanů z Osijeku se ovšem usadili na západ odsud v okolí města Daruvar.

Putování za živobytím

Dál na východ přivedla většinu českých rodin práce, dodává Vlasta Šabićová. Vlado Grgošević zase vzpomíná, jak sem k hranici se Srbskem přišel studovat střední školu a pak už tu zůstal pracovat v továrně.

Vlado Hnojčik také přišel na východ Slavonie za výdělkem. Pracoval 40 let v autodopravě, byl obchodníkem a teď je stejně jako mnoho jeho kamarádů z České besedy penzistou.

„Moje maminka pochází odsud a tatínek z Daruvaru. Tam jsem se také narodil. Po vojně jsem přišel sem, dostal jsem tu práci a oženil se. Postavil jsem si dům a žiju tady. Je tu hezky,“ vypráví.

Tradice pomáhá udržovat česká písnička

Od jejich kořenů je dělí oceán a několik generací předků. Přesto čeští a slovenští krajané ve Virginii pijí plzeň a pečou koláče

Krajané doufají, že chuť koláčů přivábí k zapomenutým tradicím i mladou generaci

Ve Virginii žije spousta Američanů s českým a slovenským původem. Hlásí se ke svým kořenům a dlouhá léta udržují tradice předků. Ještě před šesti lety se ovšem na krajanském setkání v městečku Prince George sešli pouze tři nadšenci. Od té doby ale tamní spolek ušel kus cesty a dnes patří česko-slovenské slavnosti mezi vyhledávané podzimní akce.

Místní Česká beseda žije bohatým kulturním životem a krajanskou pospolitostí. „Máme kapelu a pěveckou skupinu. Taky se domlouváme s jinými menšinami a navštěvujeme se navzájem. A každý rok týden před Velikonocemi pořádáme v centru města vystoupení, kde zpíváme, hrajeme a opékáme jídlo u stánků,“ popisuje Vlado Grgošević.

V Osijeku, Vukovaru a na širokých pláních mezi Dunajem a Drávou mnoho Čechů nepotkáte. Ale když už na ně natrefíte, tak se ke svým kořenům hrdě hlásí.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio