Pivo s chutí kyselých třešní, kávy nebo kaviáru. Festival inovativních piv představuje kreativní pivovary

Pivo zdaleka není jen plzeňský ležák. Chmelový mok má nepřeberné množství variací a chutí, na jejichž rozvíjení se většinou zaměřují malé řemeslné pivovary. Ty nejkreativnější si dávají každý rok dostavení na Festivalu inovativních piv v belgické Lovani.

U vchodu jsem dostal malou papírovou taštičku s ochutnávací skleničkou, několika žetony a vodou na zapíjení. A můžu vyrazit ochutnávat.

I pivo lze vařit kreativně

„Chceme ukázat, že kreativní pivovary jsou po celém světě. Ty nejlepší z nich sem každý rok zveme. Loni jsme tu měli i dva pivovary z České republiky. Je to hlavně o nových kombinacích a chutích,“ vylíčil mi ještě před sestoupením do útrob historického pivovaru organizátor festivalu Andre Jenssens.

Lovaňská přehlídka netradičních piv se koná v původním, dnes už nepoužívaném sídle jedné známé belgické značky. Průkopnická piva se tu ochutnávají mezi starými varnami a stáčírnami. A jaké by mi Andre doporučil?

„Rozhodně ochutnejte piva od amerického pivovaru Purpose. Vaří fantastická piva a každý týden přichází se třemi až čtyřmi novinkami. Ty musíte vyzkoušet.“

Americký pivovarník Zach vsadil na pivo s příchutí kávy

Pivo z vlastní zrnkové kávy

„Všechno je u nás založené na chutích. Vytváříme chutě, ne pivní styly. A každé pivo děláme vždy jen jednou,“ říká jeden z majitelů pivovaru Zach a čepuje mi jejich pivo Koffie Boon.

K mému překvapení je to ale světlé pivo, které vůbec nevypadá jako káva. Po ochutnání ale musím říct, že dělá čest svému jménu, protože chutná výrazně po kávě.

„Máme vlastní pražírnu, kde si kávová zrna na tohle pivo sami pražíme nad ohněm z jabloňového dřeva,“ dodává Zach na vysvětlenou.

Anarchistické třešně

V Lovani jsou k ochutnání aly, stouty i silné bocky. Nechybí ani belgická ovocná piva jako třeba anarchistické třešňové, které přivezl Jef Goetelen.

Jef Goetelen je na své anarchistické třešňové pivo náležitě hrdý

„Je to tmavý porter, který vaříme před dozráváním kyselých třešní. Ty pak dáváme přímo ze stromů rovnou do sudů s pivem a necháváme je v něm louhovat osm měsíců,“

Pivní kaviár

U stánku ruského minipivovaru Red Button jsem narazil asi na největší specialitu letošního ročníku festivalu inovativních piv. Pivo s přísadou kaviáru.

„Chtěli jsme uvařit něco mimořádného k našim druhým narozeninám. Máme kamaráda, který je šéfkuchařem v restauraci, a ten nám s tím spojením pomohl. Nebylo to jednoduché, ale jsme na tohle pivo pyšní,“ říká hrdě sládek Daniel Slušlajev.

Starý lovaňský pivovar je více než důstojnou kulisou pro Festival inovativních piv

Pokud byste pivo s rybími jikrami nikdy nepili, můžu vás uklidnit. Typická chuť kaviáru v tomhle světlém žitném pivu vůbec cítit není.

autor: fin
Spustit audio