„Nejsme v Itálii!“ Pravá bosenská káva je rituál se vším všudy. Jak se správně připravuje?

Zápisník Báry Vránové
Pijete kávu jen jako rychlý životabudič? V Sarajevu vám ukážou, že to jde i jinak. Pro lidi v Bosně a Hercegovině má totiž pití kávy svůj vlastní, staletími prověřený rituál, na který nedají dopustit za žádných okolností.
Na sarajevské tržnici Baščaršija servírují tradiční bosenskou kávu v ručně tepané měděné sadě, která zahrnuje džezvu, talířek a dva šálky.
„Ne, ne, ne, stop. Pijete to špatně!“ zarazí mě z ničeho nic pán, který sedí kousek ode mne. Vypadá to, že dostanu neplánovaně lekci, jak se tady v Sarajevu pije pravá bosenská káva.
„Ukážu ti to, pije se to jinak. Nejsme v Itálii. Tohle je Bosna a Hercegovina a naše káva je bosenská, tak ji tak i pij,“ vysvětluje.
Bosenská není turecká!
Pán se jmenuje Jasmin, živí se jako řidič a do kavárny si prý přišel odpočinout. Tradiční bosenská káva je podle něj skoro stejně důležitá jako náboženství a člověk si ji musí umět vychutnat. „Nejdřív musíš dát do šálku cukr. Teď nalij kávu… Lžičkou zamíchej cukr, stačí trochu. A teď už si to jen užij… Víš, káva je pro nás poklad, pijeme ji pořád, klidně čtyři pět šálků denně,“ dodává.
Tahle tradice je dědictvím po Osmanské říši. Lidé si proto často bosenskou kávu pletou s tureckou, přitom jsou mezi nimi velmi podstatné rozdíly, mimo jiné v přípravě.
„My dáme do džezvy nejdřív jenom vodu a čekáme, až začne vřít. Kávu – dvě tři lžičky – přidáme až pak. Turci to mají naopak,“ popisuje Jasmin. Sedíme spolu skoro hodinu. Když vidí můj zájem, nabízí mi návštěvu u svého známého, který má nedaleko krámek, kde kávu mele a prodává. Prý abych měla zážitek se vším všudy.
Nemlít, drtit
Obchod pana Edina stojí opravdu jen několik desítek metrů od kavárny. Police se tu prohýbají pod balíky speciálně připravené kávy. Ta se nemele, ale tluče v obrovském dřevěném mechanickém hmoždíři. Ten jeho je podle pana Edina starý 70 let.
„Tohle je tradiční způsob zpracování tady u nás. Tlouček kávová zrna rozdrtí na jemňoučký prášek. Musí to tak být. Při mletí třeba na elektrickém mlýnku se totiž ztratí všechna chuť,“ zdůrazňuje Edin. Jeho obchůdek je hodně populární hlavně mezi turisty. Asi i proto, že sem tam dá zákazníkům balíček kávy jako suvenýr nebo jen dobrou radu, jak si ji vychutnat ještě víc.
„Pamatuj, když se ráno vzbudíš, tak hodinu s nikým nemluv, jen pij kávu. Potom si klidně povídej, ale do té doby jen káva a ticho,“ radí mi, když se loučíme.
Jasmin mě odvádí zpátky ke kavárně. Musí prý zase do práce, ale už nemá strach nechat mě objednat a vypít si tradiční bosenskou kávu o samotě.
Související
-
I v Americe umí pít kávu jinak než z kelímku. Kávovou oázu najdete třeba na západním okraji Chicaga
Také ve Spojených státech občas narazíte na podniky, kde vám naservírují výbornou kávu do porcelánových nebo keramických šálků. Musí se ale hledat.
-
Z keře až do hrnku putuje kávové zrnko docela komplikovaně. A ne vždy je zaručené, že to zvládne
Než se kávové zrno dostane z keře až do hrnku, je to dlouhý a složitý proces. Kdykoliv se může něco pokazit. Vědí to i pěstitelé z keňského farmářského družstva Kaliluni.
-
Pěstování kávy v Keni zaměstnává necelý milion lidí. Většina Keňanů ji ale pít zvyklá není
V Keni se pěstováním kávy a jejím zpracováním živí asi 800 tisíc lidí. Mezi farmáři, kteří péči o stovky kávovníků zasvětili život, je i Joseph v oblasti Kaliluni.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rána pro univerzitu. Státní zástupce obžaloval děkanku z manipulací zakázek ministerstva obrany
-
Dětský certifikát? Obávám se, že v chumlu politických zájmů spadne pod stůl, říká novinářka
-
‚I Číňané švejkují.‘ Přechodem na elektromobilitu Čína přechytračila Evropu, popisuje expert
-
Spíš psychologický než odstrašující efekt. Ukrajinská mise ‚koalice ochotných‘ čelí skepsi. Co o ní víme?