Tady je celý svět na jediném místě. Český pavilon na EXPO 2020 už navštívilo přes čtvrt milionu lidí

23. prosinec 2021

Pořadatelé výstavy EXPO 2020 očekávají, že ji celkově navštíví až 25 milionů lidí. Přehlídka sice skončí až na konci března, jenže teď těsně před polovinou trvání hlásí jen asi čtvrtinu tohoto počtu návštěvníků. Organizátoři jsou přesto spokojení.

28 % návštěv uskutečnili cizinci, což se velmi blíží původnímu cíli, kdy jsme chtěli, aby 30 % návštěv podnikli cizinci a 70 % Emiráťané. Zatím to jsou tedy uspokojující čísla. Z historie výstav EXPO víme, že se návštěvnost v druhé polovině akce výrazně zvyšuje,“ doufá Muhammad al-Ansárí, mluvčí výstavy EXPO 2020 v Dubaji.

Čtěte také

Impozantní EXPO

Generální komisař české účasti Jiří Potužník je s návštěvností českého pavilonu také spokojený. „Návštěvnost stoupá, cestu do českého pavilonu si k dnešnímu dni našlo na čtvrt miliónu lidí. Během všedních dnů je tu více turistů, přibližně polovina. Velké procento z nich tvoří Češi. O víkendech je to převážně místní komunita.“

Dvojice českých turistů na terase pavilonu potvrzuje Potužníkova slova. „Já jsem sem jel na veletrh a na schůzku s obchodním partnerem, ale vzal jsem manželku a udělali jsme si z toho zároveň takovou velmi krátkou dovolenou,“ říkají Martin a Adéla Jeličovi z Tábora. „Jako celek na nás EXPO působí impozantně, giganticky! Nedá se to tady obejít v rozumném čase. Ideální by bylo udělat si tady tak týdenní dovolenou,“ smějí se.

Celý svět

Další návštěvnice, čerstvé absolventky vysoké školy Rím s Núr, jsou přímo odtud, z Dubaje. Já jsem tu poprvé, sestra Núr už po sedmé. Chci se podívat každý měsíc aspoň jednou. Je to tu strašně velké, za jednu návštěvu se nedá všechno stihnout. Místní sem chodí kdykoliv ve volném čase. Je tu celý svět na malé ploše, je to senzační,“ pochvaluje si Rím.

EXPO 2020 v Dubaji definitivně skončí v poslední březnový den. Teprve tehdy bude jasné, nakolik úspěšná celá nákladná akce byla.

Spustit audio

Související