Pavilon udržitelnosti na Expo 2020 kombinuje technologie a důležité poselství vůči přírodě

Světová výstava Expo 2020 v Dubaji slavnostně otevře své brány za půl roku. Už teď ale dvířka pootevírá a veřejnost může občas nahlédnout alespoň do některých už hotových pavilónů. Po ročním odkladu z důvodu pandemie koronaviru bude letos Expo na otevření připravené. Nová linka metra funguje, parkoviště jsou postavená, vstupní brány vztyčené. Kolik návštěvníků jimi ale nakonec projde, je zatím velkou neznámou.

Teď musíme projít měřením teploty a pak bezpečnostní kontrolou. Až se otevře naostro, bude tady těch přepážek mnohem víc,“ říká Lucy Daviesová, mediální poradkyně Expa. Vede mě teď jednou ze tří hlavních bran, které začnou vpouštět návštěvníky prvního října, tedy po ročním odkladu celé akce.

„Epidemie určitě návštěvnost ovlivní, ale podle nás se s postupujícím očkováním situace změní. Děláme si průzkumy. Lidé věří, že v srpnu, v září či v říjnu už pro ně bude cestování znovu bezstarostné,“ doufá.

Lístek udržitelnosti

Expo v Dubaji má půdorys trojlístku, každý ze tří lístků je tematicky zaměřenou osobitou čtvrtí, každý má svůj hlavní pavilon a vlastní vchod. A my jsme teď vešli do lístku věnovaného udržitelnému životu. Jeho hlavní pavilon se jmenuje Terra.

A tady už přichází John Bull, ředitel pavilonu a z jeho nadšeného výkladu je zjevné, jak moc se svým projektem srostl: „Kolem pavilonu vidíte osmnáct obrovských energetických disků, jsou to spíš takové slunečnice, protože jejich hlavy se otáčejí během dne za sluncem, aby pochytaly co nejvíc energie. Pomáhají uskutečnit cíl pavilonu, a tím je být nezávislý na externích dodávkách energie,“ vysvětluje.

John Bull, ředitel pavilonu věnovanému udržitelnému životu

Fotovoltaické články jsou oboustranné, takže chytají i paprsky odražené od země, a my stojíme v srdci pavilonu Terra. Je to kruhová dvorana částečně zakrytá obřím ocelovým trychtýřem, který stejně jako ony slunečnice chytá sluneční energii a také vodu.

Voda z pouštního prostředí

Ještě skvělejší je, že pavilon je soběstačný také ve spotřebě vody, a to v tomhle pouštním podnebí. Získáváme vodu z vlhkosti vzduchu, z podzemní vlhkosti, z klimatizace – a všechnu svádíme tady dolu do centrální nádrže. Terra je jakýmsi uzlem, který tematicky spojuje pavilóny jednotlivých zemí s expozicemi na téma udržitelného života. Líbí se mi český pavilón, který je podobně zaměřený a stojí hned tady vedle,“ neskrývá nadšení John Bull.

My jsme teď z hlavní dvorany vešli do takového tunelu, který prochází oceánem a má připomínat vztah člověka k přírodě. Teď jsme vešli do těla obrovské ryby, jejíž vnitřnosti jsou vytvořené z použitých pet-lahví, z plastového odpadu, který byl posbíraný tady na pobřeží moře ve Spojených arabských emirátech.

Myslete na tuňáky

V těle ryby promítáme na obrazovkách reklamy na smyšlené výrobky. Spoty ukazují absurditu některých věcí, které kupujeme. Obrovské porce, které nikdy nemůžeme sníst, naše posedlost konzervami tuňákem, kterého rybolov skoro vyhubil,“ vyjmenovává šéf pavilonu Terra John Bull neřesti, kterých se lidstvo na přírodě dopouští, a které tu chce vštípit do hlavy návštěvníkům.

Podobně jako edukativní podzemní okruh oceánem může návštěvník projít i druhý okruh v podzemí, zaměřený tentokrát na pralesy.

Spustit audio

Související