Čepuju po česku a v Austrálii jsou z toho paf, líčí sládek. V Adelaide vaří česko-australské pivo Velvet
Jiný kraj znamená nejen jiný mrav, ale třeba taky jiné pivo a jinou pivní kulturu. U protinožců ve vzdálené Austrálii to platí dvojnásob, například proto, že kvůli jiným přírodním podmínkám se tam pivo pije jinak a při jiných příležitostech. Oba pivní světy a kultury nově propojuje česko-australské pivo Velvet, které od loňského podzimu vaří sládek a duchovní otec Jiří Pekhart v australském Adelaide.
„Velvet se jmenuje na počest sametové revoluce, ale taky proto, že chuť toho piva i styl, jak ho podáváme, vytváří tu sametovou chuť. Čepujeme ho tak, aby bylo podáváno s hustou sametovou pěnou,“ vysvětluje Jiří Pekhart.
„Vlastně tím ukazujeme, že to je ta autentická česká pivní kultura, která něco znamená, má za sebou tradici. Máme zkušenost tady z Austrálie, že lidi tady vyhledávají opravdové příběhy a česká pivní kultura je jeden velký, silný příběh.“
Český příběh s australskou duší
Právě o něj se Jiří Pekhart chtěl podělit s australskými přáteli – spojil se s několika místními pivovary a pustil se do propojování světů.
„Jde nám o to, abychom tu Českou republiku připomenuli jemným aroma žateckého chmele, ale zároveň jsme chtěli, aby tam byla zosobněná i ta Austrálie. Je to obrovská, nádherná země pro pěstování ječmene a výrobu sladů, takže jsme si vybrali místní odrůdy, které se shodou okolností pěstují nedaleko Adelaide,“ popisuje sládek.
Čtěte také
Velvet vnímá mimo jiné jako příležitost, jak zužitkovat vlastní dlouholeté zkušenosti s prodejem piva nejen u protinožců. A využívá i australských specifik. „Austrálie preferuje lokální výrobu a import tady nemá takové renomé jako třeba v jiných zemích – v Asii, v Rusku například. V tom je Austrálie trošku specifická,“ poznamenává.
Australské pivo? Silné a ledové
Velvet se poprvé veřejně představil při otevření nové budovy české ambasády v Canbeře. Předseda českého Sokola v Sydney Petr Balcárek si pochvaluje, že se česko-australské pivo povedlo. „Nemá tolik alkoholu, jak australská piva většinou mají. Vypiju dvě tři a končím, mám pocit, že jsem i po večeři,“ srovnává nové pivo Velvet s produkcí australských řemeslných pivovarů.
České pivo je podle Petra Balcárka čerstvé a svěží, zatímco australská piva se snaží hodně vybočovat. „Mají samozřejmě původní staré lagery, ale to jsou levná piva, jsou filtrovaná a dá se to pít jen opravdu hodně studený – čepují se při teplotě 2–3 °C, kdežto česká plzeň se dá pít klidně při 8–9 °C,“ porovnává odlišné styly pití v Austrálii a Česku.
Místní jsou z toho paf
Jiří Pekhart australský styl neodsuzuje. Vychází podle něj z jiného přístupu k nápoji: „Tady je to spíš o takovém tom „convenience“ – rychle se napít piva, které nemusí mít ani tak moc chuť, hlavně ať je studené, protože venku je 40 °C. Kopnu to do sebe a už zase jdu na surf.“
Sám se ale snaží čepovat po česku, „takže hladinka, šnit, mlíko… to jsou věci, které normálně propagujeme, ukazujeme a lidi jsou z toho paf. Najednou se jim rozzáří oči a řeknou: „Nikdy jsem pivo nepila, ale tohle si dám, to asi i dopiju.“ A paní pak přijde znovu – a dá si třeba ještě jedno,“ líčí pozitivní odezvu na české pivo Jiří Pekhart.
Související
-
Maoři přivítali prezidenta Petra Pavla tradičním rituálem. Česká delegace si při něm i zazpívala
Maorský rituál Powhiri je spojený s ceremoniálem uvítání významného hosta. Při své nedávné návštěvě Aucklandu ho absolvoval i český prezidentský pár s celou delegací.
-
Turistický magnet i symbol kultury Aboridžinců. Australská hora Uluru je místo s magickou energií
Červenooranžový monolit leží uprostřed australského kontinentu, pět hodin jízdy autem od nejbližšího města. Přesto k němu denně zamíří stovky turistů, ale i školní výpravy.