Čepuju po česku a v Austrálii jsou z toho paf, líčí sládek. V Adelaide vaří česko-australské pivo Velvet

Jiný kraj znamená nejen jiný mrav, ale třeba taky jiné pivo a jinou pivní kulturu. U protinožců ve vzdálené Austrálii to platí dvojnásob, například proto, že kvůli jiným přírodním podmínkám se tam pivo pije jinak a při jiných příležitostech. Oba pivní světy a kultury nově propojuje česko-australské pivo Velvet, které od loňského podzimu vaří sládek a duchovní otec Jiří Pekhart v australském Adelaide.

„Velvet se jmenuje na počest sametové revoluce, ale taky proto, že chuť toho piva i styl, jak ho podáváme, vytváří tu sametovou chuť. Čepujeme ho tak, aby bylo podáváno s hustou sametovou pěnou,“ vysvětluje Jiří Pekhart.

Pěna jako smetana. České pivo Velvet učí Australany nové způsoby

„Vlastně tím ukazujeme, že to je ta autentická česká pivní kultura, která něco znamená, má za sebou tradici. Máme zkušenost tady z Austrálie, že lidi tady vyhledávají opravdové příběhy a česká pivní kultura je jeden velký, silný příběh.“

Český příběh s australskou duší

Právě o něj se Jiří Pekhart chtěl podělit s australskými přáteli – spojil se s několika místními pivovary a pustil se do propojování světů.

„Jde nám o to, abychom tu Českou republiku připomenuli jemným aroma žateckého chmele, ale zároveň jsme chtěli, aby tam byla zosobněná i ta Austrálie. Je to obrovská, nádherná země pro pěstování ječmene a výrobu sladů, takže jsme si vybrali místní odrůdy, které se shodou okolností pěstují nedaleko Adelaide,“ popisuje sládek.

Čtěte také

Velvet vnímá mimo jiné jako příležitost, jak zužitkovat vlastní dlouholeté zkušenosti s prodejem piva nejen u protinožců. A využívá i australských specifik. „Austrálie preferuje lokální výrobu a import tady nemá takové renomé jako třeba v jiných zemích – v Asii, v Rusku například. V tom je Austrálie trošku specifická,“ poznamenává.

Australské pivo? Silné a ledové

Velvet se poprvé veřejně představil při otevření nové budovy české ambasády v Canbeře. Předseda českého Sokola v Sydney Petr Balcárek si pochvaluje, že se česko-australské pivo povedlo. „Nemá tolik alkoholu, jak australská piva většinou mají. Vypiju dvě tři a končím, mám pocit, že jsem i po večeři,“ srovnává nové pivo Velvet s produkcí australských řemeslných pivovarů.

Velvet se poprvé veřejně představil při otevření nové budovy české ambasády v Canbeře

České pivo je podle Petra Balcárka čerstvé a svěží, zatímco australská piva se snaží hodně vybočovat. „Mají samozřejmě původní staré lagery, ale to jsou levná piva, jsou filtrovaná a dá se to pít jen opravdu hodně studený – čepují se při teplotě 2–3 °C, kdežto česká plzeň se dá pít klidně při 8–9 °C,“ porovnává odlišné styly pití v Austrálii a Česku.

Jiří Pekhart australský styl neodsuzuje, ale sám se snaží čepovat po česku, „takže hladinka, šnit, mlíko…“

Místní jsou z toho paf

Jiří Pekhart australský styl neodsuzuje. Vychází podle něj z jiného přístupu k nápoji: „Tady je to spíš o takovém tom „convenience“ – rychle se napít piva, které nemusí mít ani tak moc chuť, hlavně ať je studené, protože venku je 40 °C. Kopnu to do sebe a už zase jdu na surf.“

Sám se ale snaží čepovat po česku, „takže hladinka, šnit, mlíko… to jsou věci, které normálně propagujeme, ukazujeme a lidi jsou z toho paf. Najednou se jim rozzáří oči a řeknou: Nikdy jsem pivo nepila, ale tohle si dám, to asi i dopiju. A paní pak přijde znovu – a dá si třeba ještě jedno,“ líčí pozitivní odezvu na české pivo Jiří Pekhart.

autoři: Zdeněk Novák , and
Spustit audio

Související