Kdysi početná komunita Čechů zanechala v káhirské čtvrti Garden City své stopy

Do Egypta dnes z Česka jezdí hlavně turisté. Ještě před několika málo desítkami let ale v Egyptě žila početná komunita československých pracovníků. Většinou to byli zástupci firem, které s největší arabskou zemí spolupracovaly. A mnozí bydleli v britské koloniální čtvrti Garden City nedaleko známého náměstí Tahrír. Časy intenzivních česko-egyptských vztahů už jsou pryč, ale jejich stopy jsou v káhirském Garden City stále k nalezení.

Na samém začátku Garden City je malý obchůdek se smíšeným zbožím, jakých jsou po Káhiře tisíce a tisíce. Tenhle obchůdek už má desítky let Ádil se svým bratrem. „Mám mléko, rajčata, sušenky, brambory… Chceš?“ nabízí mi česky Ádil.

Naučil se to od českých zákazníků, ale už hodně zapomněl, a tak pokračuje arabsky. „Ano, v Garden City byla spousta Čechoslováků. Dokonce se mnou někteří chodili k nám před dům hrát fotbal. Ale to už je víc než 20 let,“ vzpomíná Ádil. „Teď už tu Češi nejsou,“ posteskne si ještě a je rád, že se mnou může některá česká slovíčka procvičit.

Město prošlo výraznou proměnou

Procházím dál naschvál zakřivenými ulicemi Garden City. Takhle si je vyprojektovali Britové, aby jim připomínaly anglická města. Jako průvodce jsem si vzal krajana Jiřího Říhu, který v Garden City žil dlouhá léta.

Kdysi to byl penzion české rodiny Haisových

„Kdyby ses bavil s někým, kdo to tu znal ještě před válkou, řekl by, že Garden City bylo nádherné vilové město, se zahradami a spoustou zeleně. Po revoluci tu zbořili spoustu krásných vil a namísto nich postavili docela nevzhledné domy,“ lituje Jiří Říha a ukazuje mi, ve kterém domě bydlel zástupce té či oné československé firmy.

Čtěte také

Procházíme kolem domu s otevřenou garáží, kde vidím vylepené nápisy Tatra a Pragoinvest. I tato garáž nejspíš měla českého nebo slovenského nájemce.

Stopy Hanzelky a Zikmunda

Ulicí obklopenou domy z konce 19. století a lemovanou akáciemi jsme došli až na rušnou hlavní třídu Kasr al-Ajní, která ohraničuje Garden City od východu. Právě tady, na samém okraji Zahradní čtvrti, stojí krásný čtyřpatrový rohový dům. Kdysi to byl penzion české rodiny Haisových. Na své cestě Afrikou u nich před neuvěřitelnými 66 lety pobývali i cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund.

Střešní terasa, kde Hanzelka se Zikmundem psali v roce 1947 své reportáže

„Měli jsme adresu Haisových, tak jsme zatelefonovali, ale oni o nás už věděli – buď od krajanů, nebo poslouchali naše reportáže. Okamžitě nás pozvali a dali nám adresu. Přijali nás tam s otevřenou náručí a cítili jsme se tam jako doma,“ vzpomíná Miroslav Zikmund.

Stopy minulosti pod nánosy prachu

Zajímalo mě, jak tohle místo vypadá dnes. V čerstvě zrekonstruovaném domě jsem nikoho nenašel. Dveře ale byly otevřené.

Čtěte také

Stoupám po zaprášeném schodišti bývalého českého penzionu v Garden City. Je to krásná koloniální budova z 20. let 20. století. Vyšel jsem až na střešní terasu, kde Hanzelka se Zikmundem psali v roce 1947 své reportáže. Špička Cheopsovy pyramidy už ale odtud přes nedaleké vysoké hotely vidět není. Zato je odtud na jednom z okolních domů vidět, jak z nánosu prachu vystupuje nápis „Pravda vítězí“ na smaltované ceduli.

Káhirské Garden City už dávno není britské. A po kdysi početné československé komunitě tu zbyly jen nenápadné stopy.

autor: mac
Spustit audio

Související