Peče celá Evropa. Z obchodů zmizelo droždí, dovážet nestíhají ani největší dodavatelé
Z Čechů se v době koronavirové stávají pekaři. Místo aby kupovali nebalený chléb, raději si doma upečou vlastní. Má to ale háček. Droždí je silně nedostatkovým zbožím. Kvasnice se k nám pouze dovážejí, poslední česká výrobna ukončila provoz přesně před 15 lety. Droždí dnes do Česka dováží přibližně desítka firem. „Pečou Češi, Slováci, Francouzi, Rakušané… Přestože dodáváme ohromné množství, vše je okamžitě vyprodané,“ vysvětluje Tomáš Podivínský, generální ředitel Lesaffre.
Související
-
Každý chleba je úplně jiný, protože kvásek je pokaždé v jiném rozpoložení, vysvětluje blogerka
Vystudovaná žurnalistka Juliana Fischerová se zamilovala do pečení chleba. Své zkušenosti sdílí na sociálních sítích pod pseudonymem Maškrtnica.
-
Takhle se vyrábí správný žitný chléb. Jiří Koláček sklidil...
Původně si sám pro sebe chtěl upéci to, co nenašel na trhu, ani chvilku neuvažoval o tom, že by si otevřel pekárnu. Ale netrvalo dlouho a žitný chléb Jiřího Koláčka...
-
Jak si doma upéci vlastní chléb
Pokud jde o mouku, pekaři používají takzvanou chlebovku, ať již pšeničnou nebo žitnou, kterou lze běžně koupit v obchodech. Dále je třeba droždí, tekutina, sůl, koř...