Každý chleba je úplně jiný, protože kvásek je pokaždé v jiném rozpoložení, vysvětluje blogerka
Vystudovaná žurnalistka Juliana Fischerová se zamilovala do pečení chleba. Své zkušenosti sdílí na sociálních sítích pod pseudonymem Maškrtnica. Chleba je dobrodružství a minimalistická zábava, je potřeba jen mouka, voda a sůl, popisuje. Je fajn si napřed vypilovat jeden recept a potom se pouštět do dalších. Můj první chleba, který mi chutnal, byl nehnětený se špetičkou droždí. A pozor na mouku, žitné těsto se nechová tak způsobně jako pšeničné, upozorňuje.
Související
-
Češi si na internetu předávají kvásek na pečení chleba....
Češi se na internetu dělí o kvásek na pečení domácího chleba. V takzvané kváskové mapě je už přes 2500 lidí, kteří tuto ingredienci ostatním nabízejí zdarma. Vlastn...
-
Jak vypadala gastronomie první republiky?
Rozhovor s Alexandrem Burdou z Ústavu lázeňství, gastronomie a turistiky Slezské univerzity v Opavě o gastronomii a životním stylu první republiky.
-
Takhle se vyrábí správný žitný chléb. Jiří Koláček sklidil...
Původně si sám pro sebe chtěl upéci to, co nenašel na trhu, ani chvilku neuvažoval o tom, že by si otevřel pekárnu. Ale netrvalo dlouho a žitný chléb Jiřího Koláčka...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.